ZEYTİN DALI HAREKATI

ANTALYAHABER.COM.TR Haber Girişi : 22 Ocak 2018 13:55
ZEYTİN DALI HAREKATI
Zeytin Dalı Harekâtı dört safhada yapılacak. İlk etapta 130 km uzunluğunda, 30 km derinliğinde güvenli hat oluşturulacak. Sonra teröristler bölgeden süpürülecek.

Fırat Kalkanı operasyonuyla El Bab ve Cerablus’ta huzuru sağlayan Türkiye, Zeytin Dalı Harekâtıyla da Afrin’i teröristlerden temizleyip güvenli bölge oluşturacak. Türkiye, beş yıl önce Suriyelileri kendi topraklarında bakmak için Suriye’nin kuzeyinde güvenli bölge kurulmasını talep etmiş, ancak ABD isteğe sıcak bakmamıştı. O dönem, Türkiye’nin fırsattan istifade ederek bölgeyi ele geçireceğini düşünen ABD, şimdilerde ise aynı bölgeye PKK’yı yerleştirmeyi planlıyor.

Hâl böyle olunca Türkiye, kendi göbeğini kesme kararı aldı. Önceki gün başlayan Afrin operasyonuyla ilk hedef, kısa sürede terör koridorunu kesip, sınırımızın güneyinde 130 kilometre genişliğinde, 20-30 kilometre derinliğinde bir güvenlik şeridi oluşturmak. Daha sonra da teröristleri bölgeden tamamen temizlemek.

SERİ ŞEKİLDE YAPILACAK
Başbakan Binali Yıldırım, dün sabah Çengelköy’deki Vahdettin Köşkü’nde medya temsilcileriyle bir araya gelerek hem operasyon hakkında bilgi verdi hem de Türkiye’nin hedeflerini açıkladı. Yıldırım, bu harekâtın tamamen terör örgütlerine yönelik olduğunu, Türkiye’deki ve Suriye’deki sivilleri korumayı hedeflediğini ifade etti. Yıldırım, “Harekât dört safhada ve çok seri şekilde yapılacak. Birinci safha, sınırlarımızdan içeri doğru güvenli bir alanın oluşturulması. Azez bölgesinden başlayarak, kuzey batıya doğru, oradan tekrar güney batıya doğru 130 kilometrelik Afrin bölgesinin bir güvenli şerit oluşturulması, derinliği 20-30 kilometre. Terör unsurlarını yok etmek için oraya ayağımızı sağlam basmamız lazım. Daha sonra gerek Afrin merkezinde gerekse diğer bölgelerinde yerleşik bu terör örgütlerinin yok edilmesi için çalışma yapılacak. Harekâtın süresi sahada karşılaşacağımız durumla netleşecek. Güneye kaçıp sivil halkın arasına karışacaklar, orada da belki sivil halkı kalkan olarak kullanacaklar. O bakımdan ikinci, üçüncü, dördüncü safhalar daha titiz çalışmayı gerektirecek. O bakımdan ilk safahatı bizim için çok önemli. Buradan 20-30 kilometrelik bir bandı güvenli alan hâline getirdiğimiz zaman sonraki işlerin önemi biraz daha azalıyor. O bir temizlik harekatına dönüşüyor. Orada çok aceleci davranmamıza ihtiyaç yok. Afrin’den Türkiye’ye yönelik bir göç dalgasına izin verilmeyecek. Bunun yerine Suriye tarafında kamp alanları kurulacak” dedi.


8-10 BİN TERÖRİST VAR

 Terör örgütünün bölgeyi kanton ilan ederek halka baskı uyguladığını söyleyen Yıldırım “Yüzde 55 Arap daha sonra Kürtler var, bir miktar da Türkmen var. Bunlara 2014 yılından itibaren sistematik zulüm başlatıldı. İtaat etmeyeni bölgeden uzaklaştırdılar. Şehri terk edenlerin sayısı 300 bini buldu. Bunların büyük bir kısmı Türkiye’ye geldi. 2014’ten beri 700’ün üzerinde taciz oldu sınırlarımızda. Afrin bölgesindeki hudut karakolları, sürekli terör örgütlerinin saldırısına ve tehditlerine maruz kalıyor. Afrin’de sadece PKK uzantısı PYD’li teröristler değil, 50 konvoyluk araçlarla Rakka’dan gelen DEAŞ’lı teröristler de var. Terör örgütü “Bölgede Kürtleri yok etmek için Türk Ordusu operasyon başlattı’ diye kara propaganda yapıyor. Oysa burada tersi bir durum var. Harekât, Kürt, Arap, Türkmen, sivil, gücü, imkanı olmayan insanları kurtarmaya yönelik bir faaliyettir. İşin özü bu” diye konuştu. Yıldırım Afrin’de 8-10 bin civarında terörist olduğunu söyledi.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.