UKRAYNA KRİZİNDE RUSYA PARMAĞI

ANTALYA Haber Girişi : 29 Mayıs 2014 11:18
UKRAYNA KRİZİNDE RUSYA PARMAĞI
Ukrayna’nın doğusunda Rus yanlısı isyancıların başlattığı ayaklanmada Rusya’nın parmağı olduğu iddia edildi.
İddiaların kaynağı ise Donetsk kentinde bu hafta yaşanan çatışmalarda öldürülen isyancıların en az 8 tanesinin Rus vatandaşı olması.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Ukrayna’da yaşanan olaylarla Rusya’nın hiçbir bağlantısı olmadığını iddia etmesine rağmen Ukrayna makamları Rusya’nın etkisi olduğunda ısrar ediyor. Kiev’in doğusunda bulunan Donetsk kentinin valisi, bu haftaki çatışmalarda öldürülen isyancılardan en az 8 tanesinin Rus olmasının, Ukrayna’da yaşanan krizde Rus parmağı olduğunun kanıtı olduğunu ifade etti.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov, iddiaları yalanlayarak Ukrayna’ya Rus ajanı yakalamaları konusunda çağrıda bulundu. Lavrov, bunun imkansız olduğunu çünkü Ukrayna’da hiçbir Rus ajanı bulunmadığını söyledi. Hayatını kaybeden Rusların ise gönüllü olarak Ukrayna’da bulunduklarını iddia etti.

Rusya’nın Kırım’ı ilhak etmesi üzerine Ukrayna’nın doğusundaki diğer bölgeler de bağımsızlık istemiyle ayaklanmıştı. Aylardır devam eden olaylarda isyancılar birçok devlet binasını ele geçirdi. Bunun üzerine Ukrayna hükümeti anti-terörist operasyon başlattı. Şiddetli geçen olaylarda birçok kişi yaralandı ve hayatını kaybetti. Ukrayna hükümeti tarafından başlatılan anti-terörist operasyon ülkenin doğusunda devam ediyor.