SEVGİLİYE ÇİÇEKLER ANTALYA’DAN

ANTALYA Haber Girişi : 05 Şubat 2013 14:54
SEVGİLİYE ÇİÇEKLER ANTALYA’DAN
14 Şubat Sevgililer Günü Sebebiyle Antalya’da kesme çiçek üretici ve ihracatçıları hareketli günler yaşıyor.
14 Şubat Sevgiler Günü’ne sayılı günler kala Antalya’da kesme çiçek üretici ve ihracatçıları hareketli günler yaşıyor. Çiçekçi esnafının 26 ülkeye 30 milyon dal çiçek ihracatından 5 milyon dolar gelir bekleniyor.
Kesme çiçek üretiminin merkezi olarak bilinen Antalya’dan bu yıl Sevgililer Günü’ne özel 30 milyon dal çiçek ihracatı hedefleniyor. Üretici artan talebi karşılayabilmek için ailesi ile birlikte sera içindeki sıcaklığa aldırmadan aralıksız kesim yapıyor. Hummalı bir çalışmanın gözlendiği seralar içinden makas sesleri yükseliyor. Kesilen çiçekler özel yapım arabalar ile temizleme yerinde gerekli işlemlerin ardından boylama ve paket bölümüne götürülüyor. Burada tek tek elden geçen çiçekler buket haline getirildikten sonra paketleme işlemine geçiliyor.
Geçen yılın aynı dönemine göre 14 Şubat’ta yüzde 30 ihracat artışı beklediklerini kaydeden Orta Anadolu Süs Bitkileri ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Osman Bağdatlıoğlu, “İngiltere, Hollanda, Almanya, Rusya ve Ukrayna başta olmak üzere 26 ülkeye 5 milyon dolar değerinde yaklaşık 30 milyon dal çiçek satacağız" dedi. Bağdatlıoğlu, geçen yıl aynı dönemde 20 milyon dal çiçek ihraç ettiklerini, bu yıl 30 milyon dala ulaşacaklarını kaydetti.
Çiçek ihracatının yüzde 75’ini karanfilin oluşturduğunu belirten Bağdatlıoğlu, diğer çiçeklerin lale, gerbera, ranunculus (düğün çiçeği) , anemon ve yeşillik gibi kalemlerden oluştuğunu ifade etti. Üreticinin, hem iç hem dış pazara yetiştirmek için çalıştığını vurgulayan Bağdatlıoğlu, bu yıl iklimin iyi gitmesi nedeniyle üretimde yüzde 30 artış olduğunu ifade etti.

GÜL İTHALATI
Sevgililer Günü denilince akla kırmızının geldiğini anımsatan Bağdatlıoğlu, şöyle konuştu: “Şu an en çok talebi kırmızı renkli çiçeklerimiz alıyor. Ülkemizde son 10 yılda Sevgililer Günü çok önemli pozisyonlara geldi. Ama gelirken biraz fazla çiçek üzerinde yoğunlaştık. Gül gibi değerli bir çiçeğimizi unuttuk. Gül öyle bir hale geldi ki, Sevgililer Günü denilince akla direk kırmızı gül gelmeye başladı. Bu da gül ithalatını patlattı. Kolombiya, Kenya, Ekvator, Etiyopya'dan gül ithal eder duruma geldik. Milyonlarca dal gül ülkemize geliyor. Yerli üretim ürünlerimizi satamaz hale geldik. Sonuçta biz gül ihraç etmiyoruz ama çok önemli süs bitkilerimizin ihracatı var”
Gülün sadece Sevgililer Günü’nde sükse yaptığına dikkati çeken Bağdatlıoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: “Normalinden 10 kat fazla rağbet görüyor. Yerli üretici talebe yetişemiyor. Bu da diğer ürünlerin satışını engelliyor. Gül haricinde bütün çiçekleri 26 ülkeye ihraç ediyoruz. Bu kadar kalemi ihraç ederken halkımızın sadece güle değil tüm çiçeklere yönelmesini istiyoruz. Sevgiler Günü’nün anlamı olan bütün kırmızı çiçekleri alabilirler. Hem ithalat olmayacak hem de yerli üretici emeğinin karşılığını alacak”
Sevgililer Günü’nün kırmızı renkle anıldığını kaydeden Bağdatlıoğlu, “Sevgiyi ifade etmenin en güzel yolu çiçektir. Duyguları yansıtmak anlamında kırmızı rengin önemine dikkat çekilmiş. Anneler Günü’nde rengi pembe. Çiçekçide de bir moda var. Çiçek modelleri, çeşitleri değişiyor ama renkleri asla değişmiyor” dedi.
Bağdatlıoğlu, kesme çiçeğe talebin her geçen yıl arttığına değinerek, son dönemde kırmızı lalenin üretimine ağırlık verdiklerini ve ciddi bir pazar oluşturduklarını sözlerine ekledi.