MURATPAŞA’DA SOSYETE PAZARI TAŞINIYOR"> MURATPAŞA’DA SOSYETE PAZARI TAŞINIYOR"> MURATPAŞA’DA SOSYETE PAZARI TAŞINIYOR">

MURATPAŞA’DA SOSYETE PAZARI TAŞINIYOR

ANTALYA HABER Haber Girişi : 18 Haziran 2013 10:40
<font color=MURATPAŞA’DA SOSYETE PAZARI TAŞINIYOR" />
Antalya’da "Sosyete Pazarı" olarak bilinen Cumartesi Pazarı'nın mahkeme kararı ile kaldırılmasına karar verilmesi 750 kişinin geçimini sağladığı pazarcı esnafını üzdü. Muratpaşa Belediyesi’ne gelen yaklaşık 300 esnaf.....
Antalya 3. İdare Mahkemesi, Muratpaşa ilçesi Şirinyalı Mahallesi’nde Cumartesi günleri kurulan ve halk arasında "Sosyete Pazarı" olarak bilinen semt pazarının kaldırılmasına karar verdi. Mahallede ikamet eden bir kişinin açtığı dava sonucu verilen kaldırma kararı pazarcı esnafını üzdü. Muratpaşa Belediyesi 15 Haziran 2013 Cumartesi günü esnafa pazar yerinin mahkeme kararıyla kaldırılacağını tebliğ etti. Ardından pazarcı esnafını pazarın nereye taşınacağı konusunda görüş alışverişinde bulunmak üzere belediyeye toplantıya davet etti.
PAZARCILARLA BİR ARAYA GELDİ
Muratpaşa Belediye Başkanı Süleyman Evcilmen, yaklaşık 300 pazarcı esnafını konferans salonunda ağırladı. Pazarcılar Odası Başkanı İsmail Öz’ün de katıldığı toplantıda Sosyete Pazarı’nın kaldırılacak olmasından dolayı duyduğu üzüntüyü anlatan Başkan Evcilmen, esnafa alınan mahkeme kararını ve sonrasında neler yapılabileceğini aktardı. Mahkeme kararının 22 Mayıs’ta belediyeye ulaştığını ve kararı uygulamak durumunda kaldıklarını kaydeden Başkan Evcilmen, sosyete pazarını Yeşilbahçe Mahallesi’nde Çarşamba günleri kurulan katlı pazara taşıyabileceklerini söyledi. Bunun bir öneri olduğunu ve aklında iki yer daha olduğunu söyleyen Başkan Evcilmen, "1 Temmuz’da çıkması muhtemel yeni Pazar Yönetmeliği’nin ardından tekrar görüşeceğiz. Bu karar geçici bir karar. Bunun ardından ne yapabiliriz diye bu süre içinde bazı kararları alacağız. Mutlaka hiçbir şey yerinde kalmaz. Geçici olarak sizi Çarşamba çift katlı pazara taşıyacağız. Bu geçici bir karardır. Bu kararı aldıktan sonra 1 Temmuz’da çıkma olasılığı yüksek bir pazar yönetmeliğine bağlı, o yönetmeliğin içinde bizim elimizi güçlendiren bazı maddelerin olduğunu da varsayarak, sizi en iyi nerede tezgah kurarak bu işi sonlandırabiliriz diye hem bir yönetmelik hem de zaman gücünü kullanacağız. Öyle hemen itiraz etmeyin. Seçenekler birlikte paylaşacağız. Bu kararı birlikte vereceğiz" dedi.
İMZAYA ELEŞTİRİ
İmza toplanmasını eleştiren Başkan Evcilmen, "Arkadaşlar neyin imzası? Mahkeme kararına imza olur mu? Siz bunu biliyorsunuz. ‘Belediye kaldırıyor, Evcilmen, pazar kaldırıyor’ deniliyor. Böyle bir şey olur mu? Şimdi bir karar vereceğiz. Ya açıkta kalacağız ya da başka bir yerde pazar kurmaya devam edeceğiz. Şurada kursak nasıl olur diye konuşacağız. Ben sizin lehinize, sizin adınıza en iyi yeri bulma noktasında size avukatlık, belediye başkanlığı yapacağım. Seçenekleri birlikte değerlendirelim. Burası en iyi yer dediğiniz yere de pazarı kurduracağız. Bu benim sözümle de olmuyor. Encümen kararları olacak, kuralar çekilecek. Dolayısıyla şimdi sakin sakin düşünerek, benim anlattıklarımda da sonuç çıkararak, bu toplantıyı sağlıklı bir şekilde sonlandıralım. Ama elimiz çok güçlü değil ilk etapta. 1 Temmuz’daki yönetmeliği bekleyip göreceğiz. Bunun için seçenekleri zorlamada zamana ihtiyacımız var" diye konuştu.
ORTAK KARAR ALINACAK
Ortada bir mahkeme kararı olduğunu dile getiren Başkan Evcilmen, "Bu mahkeme kararı ne yazık ki bir şikayete dayalı bir karar. Belediyenin buna yapacağı bir şey yok. Elimiz kolumuz bağlandı. Antalya’nın en güzel, en büyük, en keyifli pazarıydı, en iyi ürünün satıldığı pazardı bu bitti. Çok üzüldük. Bu dosyayı kapattık. Yeni bir sayfayla ilgili oturup konuştuk, geçici olarak sizi katlı pazara taşımayı düşündük. Bu son karar değil. Bunun kararını henüz almadık. Ondan sonra birkaç tane daha yer var. 1 Temmuzda çıkacak yönetmelikle birlikte, neresi olabilir diye yerinde keşifler yapacağız. Bunu da sizin temsilcilerinizle paylaşacağız. Bunu kabul ediyor musunuz? Diyeceğiz. Bu kararı aldıktan sonra biz resmi kararlarımızı alıp sizi oraya taşıyacağız" ifadelerini kullandı. Başkan Evcilmen sözlerine şöyle devam etti:
"Yeşilbahçe’de bir karar verirsek bir Encümen kararı alıyoruz. 22 Mayıs'ta mahkeme kararı bize tebliğ edildi. Biz 22’sinde son bir gün bile oraya bir daha pazar açtıramıyoruz. 21 Haziran Cuma gününe kadar süre var. Eğer açarsak külliyen suç işlemiş olacağız. Bir kere pazar açılmasının peşine düşmeyin. Biz kalıcı kararın, size lehte kararın peşine düştük. 750 civarında tezgah var. Yeşilbahçe kapalı pazarına 500 kişiyi alabiliyoruz. Çevresinde de boş kurum alanları var. Sığmayanları da oraya koyduğumuz zaman çözüme yakın bir çözüm buluyoruz. İdeal bir çözüm değil ama o insanları da boş bırakmıyoruz."
20 gündür sosyete pazarının geleceği ile ilgili çalıştıklarını kaydeden Başkan Evcilmen, "alternatif düşündüğüm iki tane yer var. Ama mülkiyetleriyle ilgili sıkıntılar var. Onlar da olabilir. Bu karar verilirse biz encümende karar alacağız. Bu davanın açılış tarihi 2 sene önce. İki sene önce bu pazarın durumu içler acısıydı, şimdi pırıl pırıl, ekmeğinize sahip çıktınız. Ama davanın açıldığı dönemde o pazarın halini düşünün. Keşke bugün, o gün olsaydı bu davanın açılır mıydı?" şeklinde konuştu. Başkan Evcilmen, esnafın Yeşilbahçe Mahallesi’ndeki katlı pazarın kabul edilmemesi üzerine yeni bir yer daha arayışı içine gireceklerini belirterek, "Kendi aramızda yeniden toplantı yapacağız. Hangi seçenekler sizin için daha uygun olacak. Bir günün peşine düşmeyin. Sizin lehinize olacak, kararları almak istiyoruz. Belirlenecek yeni yerle ilgili yine sizin görüşlerinizi alcağız" dedi.
PAZARCI 1500 SOKAĞI İSTİYOR
Pazarcı esnafı ise katlı pazara taşınmak yerine bölgede başka bir yere taşınmak istediklerini bildirdi. Pazara bir hafta dahi olsa ara vermelerinin kendilerini zor durumda bırakacağını dile getiren esnaf, aynı mahallede bulunan 1500 Sokak'ta pazarlarını kurabileceklerinin önerisinde bulundu.
Bir diğer pazarcı ise pazarın taşınması halinde kendini 4 yılda ancak toplayabileceğini belirterek, yerli ve yabancı herkesin pazardan memnun olduğunu söyledi.
Semt sakinlerinin de katıldığı toplantıda, esnaf pazarın taşınıp taşınması ile ilgili olarak bölgede referandum yapılması önerisinde bulundu.
Başkan Evcilmen’in pazarcı esnafını temsilen 20 kişi ile görüşmesi devam ediyor.