MOSKOVA PLANETERYUMU !

ANTALYA Haber Girişi : 16 Ocak 2013 11:31
MOSKOVA PLANETERYUMU !
Dünyanın en eski ve en büyük planetaryumlarından biri olan Moskova Planetaryumu, 85’nci kuruluş yıldönümünü kutlamaya hazırlanıyor.
En ileri teknolojiyle donatılmış Moskova planetaryumu, uzay bilimi araştırmacıları ve uzay bilimlerine ilgi duyan insanlar için vazgeçilmez olanaklar sunan bir mekan haline geldi.

Bilimsel araştırmalar dışında aynı zamanda büyük bir eğlence merkezi olarak da faaliyet gösteren Moskova planetaryumunda ziyaretçilerin eğlenerek uzay konusunda bilgi edinebilmeleri için interaktif müze “Lunarium” faaliyet gösteriyor.

“Uranyum” müzesinde astroloji bilimi konusunda tarihsel araştırmalara yer verilirken, “Büyük Yıldız Salonu” ise Avrupa’nın en büyük kubbe ekranına sahip salon olmakla dikkat çekiyor.

25 metre çap uzunluğu bulunan ve bin metre karelik alana sahip olan dev kubbe ekranda “Universarium M9” optik sistem vasıtasıyla 9 bin yıldız detaylı olarak izlenebiliyor.

Yıldızların konumu, güneşin doğuşu ve batışı, güneş tutulması gibi olayların detaylı olarak izlenebildiği 15 dakikalık gösteriler sırasında ziyaretçiler yatak gibi açılabilen koltuklara yaslanarak en çağdaş projeksiyon ve ses sistemleri ile desteklenen görüntüleri izliyor.

Moskova Planetaryumu’nun Almanya’daki iki planetaryumdan sonra dünyanın üçüncü en eski planetaryumu olduğuna dikkat çeken Moskova Planetaryumu Müdürü Faina Rubleva, “1929 yılında açılan planetaryumumuz dünyanın en eski planetaryumlarından biri olmakla birlikte 2011 yılında yapılan restorasyon çalışmasından sonra aynı zamanda dünyanın en modern planetaryumu haline geldi. Özellikle Büyük Yıldız Salonu’nun Avrupa’da başka bir emsali bulunmuyor. Bu salonun en önemli özelliği bu salonun Universarium M9 optik teçhizatla donatılmış olmasıdır. Günümüzde bundan daha ileri bir teknoloji bulunmuyor. Büyük Yıldız Salonu güzellik ve kalitesiyle adeta göz kamaştırıyor. Yabancı misafirlerimizi de buraya bekleriz” dedi. Bu arada Moskova planetaryumuna Rus kozmonotların da eğitim için başvurdukları öğrenildi.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.