MİT'E OPERASYON YETKİSİ

ANTALYA Haber Girişi : 20 Şubat 2014 08:49
MİT'E OPERASYON YETKİSİ
MİT'in görev alanını genişleten kanun teklifi hazırlandı. Buna göre MİT, milli güvenliğe ilişkin konularda perasyonel görev yapabilecek.
Milli İstihbarat Teşkilatı'nın operasyonel görevlerde de bulunabilmesine imkan veren bir kanun teklifi hazırlandı.AK Parti milletvekilleri tarafından dün akşam TBMM Başkanlığı'na sunulan ve MİT yasasında değişiklik içeren düzenlemeler özetle şöyle: MİT, dış güvenlik, teröre mücadele ve milli güvenliğe ilişkin konularda Bakanlar Kurulu tarafından yetkilendirilecek. Bu durum MİT'in CIA gibi operasyonel görev yürütmesi anlamına geliyor.

MİT ayrıca dış istihbarat, milli savunma, terörle mücadele ve uluslararası suçlar ile siber güvenlik konularında her türlü teknik istihbarat ve insan istihbaratı usul, araç ve sistemlerini kullanmak suretiyle bilgi, belge, haber ve veri toplamak, kaydetmek ve analiz etmekle görevli olacak.İstihbarat kapasitesini, niteliğini ve etkinliğini artırmak amacıyla, yabancı istihbarat teşkilatlarının kullandığı usul, yöntem ve imkanları kullanabilecek.

İMRALI YETKİSİ
MİT, milli güvenliğin ve ülke menfaatinin gerektirdiği hallerde yerli ve yabancı her türlü örgüt, oluşum ve kişilerle doğrudan ilişki kurabilecek. MİT mensupları görevlerini yerine getirirken ceza ve infaz kurumlarındaki tutuklu ve hükümlülerle önceden bilgi vermek suretiyle görüşebilecek. Görevinin gereği terör örgütleri dahil olmak üzere milli güvenliği tehdit eden bütün yapılarla irtibat kurabilecek.
MİT, kamu kurum ve kuruluşları, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları, bankalardan her türlü bilgi, belge ve kayıtları alabilecek.

YALAN MAKİNESİ
MİT'te görev alan veya alacak kişilerin güvenilirliklerini ve uygunluklarını belirlemek için yalan makinesi kullanılabilecek. MİT mensupları ile emeklileri MİT Müsteşarlığı tarafından verilen belgelere işlenmek kaydıyla her yerde silah taşıyabilecek.

TIR TEDBİRİ
Cumhuriyet savcıları, MİT görev ve faaliyetleri ile mensuplarına ilişkin herhangi bir ihbar veya şikayet aldıklarında MİT ile temasa geçecek. Konunun MİT'in görev ve faaliyetlerine ilişkin olduğunun anlaşılması veya belgelendirilmesi üzerine adli yönden başkaca bir işlem yapılmayacak.

BELGE SIZDIRANA HAPİS
MİT'in görev ve faaliyetlerine ilişkin bilgi ve belgeleri, yetkisiz olarak alan, çalanlara, başka yerde kullananlara 4 yıldan 10 yıla kadar hapis cezası verilecek. MİT mensuplarına ilişkin bilgi ve belgeleri yayanlar da 3 yıldan 7 yıla kadar hapse çarptırılaca.