MECLİS'TE HSYK GERGİNLİĞİ

ANTALYA GENEL Haber Girişi : 22 Ocak 2014 09:59
MECLİS'TE HSYK GERGİNLİĞİ
Adalet Komisyonu’nda yapılan görüşmelerden sonra Genel Kurula sevk edilen HSYK Kanun Teklifi ile ilgili görüşmeler başlamadan önce Kurul’da gerginlik yaşandı.
MHP'nin Anayasa Komisyonu’nda yapılan görüşmelerin metne eklenmediği yönünde itirazı ile CHP’nin metinde yazım hataları olduğu yönünde yaptığı itirazlar üzerinde Meclis Başkanvekili Sadık Yakut’un usul tartışması açtı. Usul tartışmasının açılmasına da itiraz eden Muharrem İnce elinde bulunan metni, “Çocuk mu kandırıyorsunuz, kafa mı buluyorsunuz” diyerek yere fırlattı.

Usul tartışması açılmasının ardından kürsüye çıkarak yapılan eleştirilere yanıt veren AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş’ın yaptığı konuşma esnasında CHP, MHP ve BDP’li milletvekilleri sıralara vurarak protesto etti.

Söz alan Muharrem İnce, metinde 19 sayfada hata yapıldığını söyleyerek metnin görüşülemeyeceğini ve geri çekilmesi gerektiğini söyledi. Bu konuda Meclis Başkanı’na dilekçe verdiğini ve gereğinin yapılmasını beklediğini ifade etti.

Başkanvekili Sadık Yakut, usul tartışmasının ardından yaptığı konuşmada, metnin görüşülmesi için herhangi bir engel olmadığını açıkladı. CHP’li milletvekilleri sıralara vurarak gösterdikleri tepkiyi AK Partili Yılmaz Tunç’un konuşması esnasında da sürdürdü. CHP’li milletvekilleri Tunç’un konuşması esnasında ellerinde bulunan kanun metinlerini bulundukları sıralardan kürsüye doğru fırlattı. Başkanvekili Yakut, tartışmaların sürmesi üzerine oturuma 1 saat ara verdi.

GENEL KURUL’DA HSYK KANUN TEKLİFİ GÖRÜŞMELERİ

Adalet Komisyonu’nda görüşmeleri tamamlandıktan sonra Genel Kurul’a sevk edilen HSYK Kanun Teklifi görüşmelerine başlanması kararının alınmasından sonra MHP ve CHP Grup Başkanvekilleri Meclis Başkanvekili Sadık Yakut’un kürsüsüne yürüdü

MHP ve CHP Grup Başkanvekillerinin usul tartışması yapması talebine, usul tartışmasının bir önceki oturumda yapıldığını söyleyerek teklifin tümü üzerinden görüşmelerin başlanmasına karar veren Meclis Başkanvekili Sadık Yakut’a tepki gösteren MHP ve CHP Grup Başkanvekilleri, Yakut’un bulunduğu kürsüye yürüdü. Kürsünün önünde toplanan Grup Başkanvekilleri itirazlarını sürdürürken, CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, Sadık Yakut ile sözlü tartışmaya girdi. Altay’ın elini kürsüye vurarak içtüzük kitapçığını Yakut’a göstermesi dikkatlerden kaçmadı. AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş’ın araya girmesiyle birlikte Başkanvekili Sadık Yakut oturuma 10 dakika ara vererek Grup Başkanvekillerini görüşmek üzere arka tarafa çağırdı. MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, yerinde oturan Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’a da tepki gösterdi.

10 dakikalık aradan sonra Meclis Başkanvekili Sadık Yakut, MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural’ın talebi üzerine usul tartışması başlattı. Usul tartışmasının tamamlanmasından sonra teklifin geneli üzerinden görüşmelere başlandı.

GENEL KURUL’DA CHP VE BDP’Lİ VEKİLLER TARTIŞTI

HSYK Kanun Teklifi’nin görüşüldüğü TBMM Genel Kurulu’nda BDP’li Bengi Yıldız ile CHP’li milletvekilleri tartıştı.
HSYK Kanun Teklifi’nin görüşmelerinin yapıldığı esnada BDP adına söz alan Batman Milletvekili Bengi Yıldız, HSYK Kanun Teklifi’nin Genel Kurul'a gelmesinin sorumlusu olarak CHP’yi gösterdi. Buna tepki gösteren CHP’li Süheyl Batum da kürsüye çıkarak Bengi Yıldız’a cevap verdi. CHP sıralarından kendisine gelen tepkilerin ardından sinirlenen Bengi Yıldız, CHP’li İzzet Çetin ve Süleyman Çelebi’nin bulunduğu sıraya yürüdü. MHP’li milletvekillerinin araya girmesiyle tartışma büyümeden bitti.