KILIÇDAROĞLU "Suriye'deki çatışmalar ülkemize sıçrayabilir"

ANTALYA GENEL Haber Girişi : 12 Ocak 2013 23:36
KILIÇDAROĞLU
AK Parti iktidarı Türkiye topraklarının Suriyeli silahlı muhalifler ve radikal unsurlar tarafından kullanılmasına izin veriyor.

 Kılıçdaroğlu, AK Parti iktidarının Türkiye topraklarının Suriyeli silahlı muhalifler ve radikal unsurlar tarafından kullanılmasına izin vermesinin Suriye’deki çatışmaların her an Türkiye'ye de sıçrama olasılığını doğurduğunu belirterek, "Bu nedenle üzülerek söylemeliyim ki, iki ülke arasındaki gerginliği bir çatışmaya kadar götürebilecek elverişsiz bir ortam maalesef var" dedi.

Cumhuriyet Halk Partisi, Suriye’deki krize ilişkin aklın ve vicdanın sesi olarak Türkiye siyasetindeki yerini almıştır. Bugüne kadar AK Parti iktidarına ve kamuoyuna üç çözüm önerisi sunduk. Türkiye’nin öncülüğünde Suriye’deki krizin ulusal ve uluslararası taraflarını içeren bir konferans toplanması önerimizi reddeden AK Parti iktidarı, TBMM’nin Suriye’deki şiddetin ve akan kanın durmasına yönelik partiler üstü bir tutum almasına da yanaşmadı. Son olarak Birleşmiş Milletler öncülüğünde bir toplantı yapılması önerimiz de suskunlukla geçiştirildi" dedi.

'Dünyanın güç merkezleri açısından baktığımızda Asya’nın dünya siyasetindeki yeri ve ağırlığı artıyor mu?' CHP’nin dış politikaya bakışında Asya ülkelerine yaklaşımı nasıl?' sorusu üzerine Kılıçdaroğlu, ABD ve Avrupa'nın son yıllarda ekonomik krizlerle boğuştuğuna işaret ederek, AB ülkelerinden bir kısmının iflasın eşiğinde olduğunu, Amerikan yönetiminin ise ağırlığını kendi ekonomisini ve iç sorunlarını düzeltmeye verdiğini kaydetti. Kılıçdaroğlu, "Böyle bir ortamda Çin ekonomisinin son yıllarda yüksek büyüme hızlarını yakaladığına, Hindistan, Japonya ve Endonezya başta olmak üzere diğer bölge ülkelerinin de artan önemine şahit oluyoruz.

Bir hafta sürecek Çin gezisine bu akşam başlayacak olan CHP lideri Kılıçdaroğlu, gezi öncesi Çin Ulusal Radyosu'na konuştu. 'Türkiye Suriye ile bir savaşa mı sürükleniyor? Sizce iki ülke arasında bir savaş tehlikesi var mı?' sorusunu cevaplayan Kılıçdaroğlu, Türkiye'nin Suriye krizinde çözüm arayan değil, sorun yaratan bir bölgesel aktör konumunda olduğunu savundu. Kılıçdaroğlu, Çin’e yıllarca önce bir bürokrat olarak gittiğini hatırlatarak, "Siyasetçi kimliğimle ilk defa gidiyorum. Dolayısıyla 12 Ocak’ta başlayacak ziyaretimiz partimiz ve ülkemiz açısından çok önemli. Bunun için heyecanlıyım. Çin hakkındaki izlenimlerimi özetleyecek olursam şunları sıralarım; son yıllarda hızla büyüyen Asya ekonomilerinin itici gücü, yükselen bir küresel güç, piyasa ve kapitalizmi kendine özgü bir şekilde ayırabilen, karma bir anlayışa sahip, ekonomik gelişmesini silahlanmaya değil daha fazla kalkınmaya ayıran, Birleşmiş Milletler’e sorumlu ve ölçülü yaklaşımlarıyla önemli katkılar veren, dünyanın dört bir tarafındaki Çinlilerin avantajını da kalkınma stratejileri için ustalıkla kullanabilen ve bölgemize ilişkin olarak Suriye halkının iradesine saygı gösteren bir ülke ve soydaşlarımız olan Uygur Türkleri’nin vatanı" şeklinde konuştu.
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.