İSTANBUL DEPREMİNDE 100 BİNLERCE İNSAN ÖLECEK

ANTALYA Haber Girişi : 28 Mart 2013 16:25
İSTANBUL DEPREMİNDE 100 BİNLERCE İNSAN ÖLECEK
Büyükçekmece Belediye Başkanı Hasan Akgün, “Deprem geliyor, İstanbul’da yüz binlerce insan ölecek. Bunu açık yüreklilikle söylememiz gerekiyor” dedi.
Marmara Belediyeler Birliği tarafından Cevahir Otel’de düzenlenen “Akıllı Belediyecilik Zirvesi”nde konuşan Büyükçekmece Belediye Başkanı Hasan Akgün, “Özellikle Marmara halkı biz belediye başkanlarından şunu bekliyor. Deprem olacak bir gerçek. ‘Bizim can ve mal kayıplarını asgariye indirmek için ey belediye ne yapıyorsunuz’, vatandaş bize sadece bunun hesabını sormak üzere her zaman karşımıza çıkıyor ve çıkmaya devam edecektir” dedi.

Kentsel dönüşümün önemine değinen Akgün, Türkiye’nin deprem gerçeğini vurguladı. Başkan Akgün, “Kentsel dönüşüm son zamanlarda en popüler deyim Türkiye’de. Aslında geç kalınmış ama tam anlamıyla uygulanabilirse tüm ülkeyi yenileyecek, bunu yaparken de ekonomiye büyük kazanımlar, büyük ivmeler kazandıracak bir olgudur. Bunu hepimiz biliyoruz. Türkiye’deki yerleşimin yüzde 98’i fay hattı üzerinde. Her depremden etkilenecek durumdayız. Türkiye’de 15 milyon konut ve onların oluşturduğu binaların yıkılıp yeniden yapılması gerekir. Ben güçlendirme olayına karşı bir belediye başkanım. Çünkü aynı zamanda şehir dokusu değişiyor. Hayır şehircilik bu değil. Çağ değişti. Türkiye Avrupa Birliği konusunda iddialıysa bu kentsel dönüşümü bir fırsat olarak değerlendirmek zorundadır. Bunların olması gerekiyor” şeklinde konuştu.

Akgün, “Türkiye’de her türlü belediyecilikle ilgili konularda bütün belediye başkanları olarak, bizim konumuz kentsel dönüşümdür. Türkiye’nin en öncelikli projelerinden biri kentsel dönüşüm olduğuna göre 6306 sayılı yasa ile hayat bulan bu proje uygulandığında can ve mal kaybı yaşanmayacak kadar azalacaktır. Riskli yapı stoku ortadan kalkacak. Çağdaş yeni planlamalarla güvenli ve modern kentler ortaya çıkacaktır. Deprem geliyor, İstanbul’da yüz binlerce insan ölecek. Bunu açık yüreklilikle söylememiz gerekiyor. Bu nedenle ey millet. Şehircilik ve Çevre Bakanlığımız başta olmak üzere ve devletin diğer unsurları belediyeler ivedi olarak yaklaşan bu depremden vatandaşların canını kurtarmak için bu toplantıları fırsat bilmeliyiz” diye konuştu.

Büyükçekmece’de kentsel dönüşümün 1984’te başladığına dikkat çeken Başkan Akgün, “Büyükçekmece kentsel dönüşüm açısından en şanslı ilçe İstanbul’da, nedeni de biziz. Kaçak çivi kimse çakamadı. Plansız bir santim yerimiz yok. Baştan aşağı planlı bir şehir olduğu için bizim kentsel dönüşümümüz 1984’te başlamıştır. Bizden önce orası bir köydü. Ondan sonra Büyükçekmece’de üç ilçe çıktı. Biz Büyükçekmece’de 1999 depremini fırsat bilerek, şehrin var olan imar planını Afet İşleri Genel Müdürlüğü’nü devreye sokarak zemin etüdünü yeniden yaptık. Örnek veriyorum B kentte 15 katlı olan bina yüksekliğini 4 kata indirdik. 4 katlı olan bazı yerleri de 2 kata indirdik. Nüfus yoğunluğunu azalttık ve bina yüksekliğini aşağı indirdik” dedi.

Eski binaları tarayarak vatandaşları ikna turu yaptıklarını belirten Akgün, “Birebir görüşme yaptık. Bunların yüzde 90’una ben katıldım. Biz kapı kapı gezerek vatandaşı ikna ettik. Belediye olarak bütün arkadaşlar ve imkanları seferber ettik ve etmeye devam ediyoruz” şeklinde konuştu.

Akıllı belediyecilik çalışmalarına da değinen Akgün, sözlerini şöyle tamamladı:

“Akıllı belediyecilik olarak her şeyi kullanıyoruz. Araç takibi yaptık. Benzinden yüzde 30 tasarruf sağladık. Şehri 360 dereceden izleme yöntemiyle kaçak yapıları, bozuk yol ve kaldırımları tespit ettik. İlçenin çeşitli yerlerine konan cihazlarla kredi kartıyla belediyeye ödemelerin yapılmasını sağladık.”