GEZİ PARKI OLAYLARINDA 915 KİŞİ YARALANDI "> GEZİ PARKI OLAYLARINDA 915 KİŞİ YARALANDI "> GEZİ PARKI OLAYLARINDA 915 KİŞİ YARALANDI ">

GEZİ PARKI OLAYLARINDA 915 KİŞİ YARALANDI

ANTALYA Haber Girişi : 06 Haziran 2013 19:18
<font color=GEZİ PARKI OLAYLARINDA 915 KİŞİ YARALANDI " />
İçişleri Bakanı Muammer Güler, Gezi Parkı protestolarıyla ilgili açıklamalarda bulundu.
Güler yaptığı açıklamada, "Gezi Parkı olaylarında 915 kişi yaralandı. Adana'daki gösterilerde bir komiser arkadaşımız şehit oldu. Ankara'da bir vatandaşımız trafik kazası nedeniyle öldü. Hatay'da da Abdullah Cömert isminde bir vatandaşımız vefat etti. Gösteriler nedeniyle meydana gelen zararlar 70 milyon lirayı geçti. Bu eylemlerle derin yaralar açacak provokasyonlar oluşuyor. Hukuk devletinde hak aramanın yolu demokrasi ile çizilmiştir. Polisten yetkilerini aşanlarla ilgili işlem yapılıyor. Yaşanan olaylarda sağduyulu davranan vatandaşlara teşekkür ediyorum."

İçişleri Bakanı Muammer Güler, Gezi Parkı protestolarıyla başlayan olayların Türkiye'ye daha fazla zarar vermeden bitmesi gerektiğini belirterek, "Kaostan, sokak eylemlerinden kimse bir şey bulamaz, bulsa da kimsenin hayrına olamaz. Bu işin yolu demokrasidir, serbest rekabettir, seçimdir ve siyasetin de meşru zeminler üzerinde yapılmasıdır" dedi.

İçişleri Bakanı Muammer Güler, İçişleri Bakanlığı'nda yurt dışından gelen öğrencileri kabul etti. Kabul öncesinde gazetecilerin sorularını cevaplandıran Bakan Muammer Güler, Gezi Parkı protestolarıyla başlayan olaylar hakkında açıklamalarda bulundu. Sokaklardaki yakıp yıkmanın son bulması gerektiğine vurgu yapan Bakan Güler, "Kaostan, sokak eylemlerinden kimse bir şey bulamaz, bulsa da kimsenin hayrına olamaz. Bu işin yolu demokrasidir, serbest rekabettir, seçimdir ve siyasetin de meşru zeminler üzerinde yapılmasıdır" dedi.

Marjinal gruplara dikkat çeken ve diğer sağduyulu vatandaşların yanındayken polise saldırdıklarına dikkat çeken Bakan Güler, bu grupların eylem alanından ayrılırken bir şekilde polise saldırdığını ve polisin de müdahale etmek zorunda kaldığını anlattı. "Kızılay eğer her gün eylem yeri olursa, Ankara'da genel hayatın, kamu düzeninin sağlanması mümkün değildir" diyen Bakan Güler, "Ankara'da alanlar gösterilmiştir. Kim toplantı yapmak istiyorsa, protesto gösterisi yapmak istiyorsa, Ankara'da belirlenen 9 alan onlara tahsislidir. Bu konuda kimseye müdahalemiz yoktur, müdahalenin ancak polise saldırı ve kamu mallarına saldırı gibi hususların hayata geçirilmesi ile başladığını sizler de gördünüz. Mazgallar dahi kaldırılarak polis araçlarının geçmesine izin verilmiyor" şeklinde konuştu.

“GÖZALTINA ALINAN YABANCILARIN AJAN OLUP OLMADIKLARI İÇİN ÇALIŞILIYOR”

Bakan Güler, Başbakan Erdoğan'ın da anlattığı yabancı uyruklu kişilere de dikkat çekti. İstanbul'da 6 kişi, Ankara'da da 1 kişi olmak üzere toplam 7 kişinin gözaltına alındığını belirten Güler, "Bunların 4'ü hakkında yurt dışına gönderilme kararı verildi. Birisi gözaltında, ikisi de serbest bırakıldı. Bunların hiçbirisinin diplomatik pasaportu yoktur, turist pasaportu kimliğindedirler. Onu özellikle belirtmek isterim" diye konuştu.

Bu yabancı uyruklu kişilerin ajan olup olmadığı sorusu üzerine ise Bakan Güler, "Bu konudaki tespitleri yapmaya çalışıyoruz. Bunların ikisi Fransız, birisi Yunan, birisi Amerika Birleşik Devletleri, birisi Alman, ikisi de İran vatandaşıdır. 4 erkek 2 kadın olmak üzere, onlarla ilgili tespitlerimiz, araştırmalarımız sürmektedir" şeklinde konuştu.
Gazetecilerden gelen sorular üzerine polisin orantısız güç kullanıp kullanmadığı noktasında araştırmalar olduğunu belirten Güler, Bakanlık müfettişlerinin polis şiddeti noktasında tespit için çalıştıklarını kaydetti. Vatandaşın sağ duyulu olması gerektiğini söyleyen Güler, "Sağduyu ile hareket edilmesinin her şeyi çözeceğine inanıyorum" dedi.
Polisin tarihi geçmiş biber gazı kullandığı yönündeki iddialara da cevap veren Muammer Güler, böyle bir durumun ise söz konusu olmadığının altını çizdi. Güler, kasklarındaki numaraların görünmemesi için bantla kapatan polisler konusunun da yine inceleme konusu içinde olduğunu kaydetti.

Konuşmasının sonunda ise İzmir'deki bir iki gözaltının dışında gözaltında bulunan vatandaş olmadığını kaydeden Güler, "Bu işin Türkiye'ye daha fazla zarar vermeden bitmesini istiyorum" diye konuştu.