EGEMEN BAĞIŞ

ANTALYA GENEL Haber Girişi : 03 Ocak 2013 23:54
EGEMEN BAĞIŞ
Türkiye tarihinin en özgürlükçü dönemini yaşıyor.
Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Avrupa Birliği ülkelerinin, yaşadıkları ekonomik krizlerden kurtulmak için reformlara ihtiyaçları varken bu konuda temkinli davrandığını, ama Türkiye'nin reformlarını görmezden geldiğini belirterek, "Avrupa'da Türkiye'den daha reformist bir hükümet varsa gelsin önünde eğilelim" dedi. Dışişleri Bakanlığı tarafından Marriott Otel'de gerçekleştirilen 5. Büyükelçiler Konferansı'nda konuşan AB Bakanı Bağış, Büyükelçilere Türkiye'nin AB sürecindeki gelişmeleri anlattı. Bağış, Türkiye'nin dış politikasının barışa dayalı olduğunu belirterek, Türkiye'nin sorunlara barış araçlarıyla çözüm aradığına işaret etti. Bağış, Türk diplomatlarının, adaleti, barışı temsil etitğini kaydederek, Türk diplomatlarının etkisinin değiştiğini ifade etti.

Bağış, Türkiye'nin Ortadoğu'da oynadığı rolün batıda Türkiye'nin gördüğü ilgiyi de etkilediğini söyledi. Bağış, AB yetkililerinin kendilerinin görüşlerini almaya çalıştığını aktararak, AB ülkelerinin, bölgedeki politikaları ile ilgili olarak Türk yetkililer ile istişarelerde bulunmaya önem verdiğini aktardı. Bağış, Türkiye'nin Avrupa'daki gücünün Avrupa ülkeler tarafından önemsendiğini belirterek, "Bugün Türkiye'yi ilham kaynağı olarak gördüğünü itiraf eden liderlerin hepsi, Türkiye'nin, Avrupa Birliği yolunda attığı adımlarla onlar için bir ilham kaynağı olduğunu vurguluyorlar. Müslüman bir ülkeyiz ama aynı zamanda Cumhuriyetimizin kurulduğu günden bugüne gerçekten demokrasimizi güçlendirme çabası içinde olduk. Son 53 yılı içinde, Avrupa Birliği sürecini başlattığımız günden itibaren Türkiye'nin demokrasisi her geçen gün güçlendi. Bugün Türkiye insan hakları açısından, ifade özgürlüğü açısından, vicdan özgürlüğü açısından tarihimizin en önemli, en özgürlükçü dönemini yaşıyoruz'' şeklinde konuştu.

AB üyelik sürecinde 33 faslın 32'sinde Türkiye'nin ilerleme kaydettiğini söyleyen Bağış, ''Türkiye'den daha reformist bir hükümet varsa Avrupa'da gelsin önünde eğilelim. Kendi ülkelerinin ekonomik krizinde en büyük ihtiyaçları reform iken, reform yapma konusunda bu kadar temkinli davranan, bu kadar çekingen davranan bir birliğin, Türkiye'nin reformlarını görmemezlik içerisine girmesinde büyük bir haksızlık var'' ifadelerini kullandı.

Bağış, Kıbrıs'ta çözümsüzlüğün Kıbrıs'a zarar verdiğini söyleyerek, Güney Kıbrıs'ın dönem başkanlığı sırasında iflasını açıklamasının, bu geçimsiz tutumundan kaynaklandığını ifade etti.