BAŞBAKAN'IN CHP KREDİSİNE CEVABI

ANTALYA GENEL Haber Girişi : 06 Ocak 2013 14:50
BAŞBAKAN'IN  CHP KREDİSİNE CEVABI
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, İmralı ile görüşme sürecini değerlendirerek, “İstihbarat teşkilatı yürütmenin bu konudaki en önemli ayağıdır.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, İmralı ile görüşme sürecini değerlendirerek, “İstihbarat teşkilatı yürütmenin bu konudaki en önemli ayağıdır. Bizler siyasetçi olarak böyle bir görüşmenin içersinde olmadık, olmuyoruz” dedi.

Erdoğan, 4. Yargı paketi kapsamında teröre bulaşmış olanları bağışlayan bir genel affın da söz konusu olmayacağını ifade ederek, “İmralı için ev hapsi asla söz konusu değil” şeklinde konuştu. Başbakan Erdoğan hükümeti kredi verdiğini söyleyen Kılıçdaroğlu’na da “Sen nereye kredi vereceksin, sen krediye muhtaçsın bir defa” diyerek yanıt verdi.

Afrika ülkelerine gerçekleştireceği ziyaret öncesi Atatürk Havalimanı’nda basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, İmralı ile görüşme sürecini değerlendirdi.

İmralı sürecinin yeni başlamış bir süreç olmadığına dikkat çeken Erdoğan, “Bizim buradaki bütün gayretimiz terör ile mücadelede başarılı olabilmek, ülkemize huzur ve refahı tam manasıyla dört bir köşesine getirebilmek. Bu konu ile ilgili olarak da olayın bizim açımızdan iki ayağı var. Bir devlet ayağı, iki siyaset ayağıdır. Ama bunu bilmeyenler anlamayanlar var. Siyasetle hükümetle devleti yönetmeyle devlet mekanizmalarını çalıştırılması arasındaki inceliği ayırt edemeyen siyasetçiler var. Biz bu inceliği koruyarak bir yol takip ediyoruz. Burada da daha önce başladığımız bir süreci devam ettirmenin gayreti içerisindeyiz” dedi.

Hükümetin bu konuda bazı enstrümanlar kullandığını belirten Başbakan Erdoğan, “O da nedir devletin mekanizmaları içresindeki enstrümanlardır. Bu konuda en önemli enstrüman istihbarat teşkilatıdır.

İstihbarat teşkilatı yürütmenin bu konuda en önemli ayağıdır. Bunu içeride ve dışarıda en ideal şekilde kullanma gayretinde olduk. Bu dünyanın her yerinde böyledir. Bunun sadece terörle mücadelede kullanmazsınız. Bizler de bu adımı attık atıyoruz ve atacağız. Bu esnada gelişmeler var. Bu gelişmeler esnasında da dikkat edilirse yine bizler şu anda siyasetçi olarak böyle bir görüşmenin içerisinde olmadık olmuyoruz. Ben bir yolculuğumda bir ifade kullandım. ‘Terörle mücadele ederiz siyasetçi ile müzakere ederiz’ dedim. Müzakere ile görüşmeler farklıdır. Bu görüşmeleri yaparsınız bu gelişmelere göre adımları atarsınız. Bundan önce Oslo olayı vardı ama şu an gündemimizde Oslo yok. Gelecekte buna benzer farklı gelişmeler olabilir mi olabilir. Bu Oslo olmaz da başka bir yerde olur” diye konuştu.
Başbakan Erdoğan, yürütülen süreçte hükümetin sivil toplum kuruluşları (SKT) ve medyadan gerekli desteği alamadığını ifade ederek herkesin üzerine düşeni yapması gerektiğini söyledi.

CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun “hükümete kredi verdik” sözünü de değerlendiren Erdoğan şunları söyledi:
“Sen nereye kredi vereceksin sen krediye muhtaçsın bir defa. Hangi krediyi vereceksin. ‘Bu işin çözüm yeri Meclis'tir’ diyor. Bununla ilgili çok bilgiler Meclis'te verildi. Fakat yenilen pehlivan güreşe doymazmış. Bunlar doymuyor. Konuyla ilgili ziyaretimize geldiler. Kendileri aynen şu ifadeyi kullandılar ‘şu anda MHP kabul etmiyor’ dediler. ‘Onlar kabul etmemesi önemli değil buyurun beraber yapalım’ dedik. ‘3 arkadaşım benim yanımda sizin yanınızda da 3 arkadaş var. Ben hemen talimatı veriyorum’ dedim. Dürüst değil sıkıntı burada. Hala doğru olmayan konuşmalar yapıyor insanı bu üzüyor. Eğer dürüstsen samimi isen o ziyarette benim yanımda olan üç arkadaşı görevlendirdim. Kendisi de 3 arkadaş görevlendiriyorsa hemen çalışmaya başlasınlar. Ne yapılacaksa beraber yapalım.

Eğer bu konuda iktidar bu adımları atmıyorsa bunları konuşma hakkın var. Ama iktidar konuşulup da ortaya konan yapılan bir sözleşmenin gereğini yerine getirmiyorsa o zaman sözleşmeyi de çıkarırsın. Eğer samimi ise versin 3 arkadaşına talimatı. Ben hepinizi şahit tutarak talimatı veriyorum bu çalışmayı başlatalım. Bir Başbakan bu sözü veriyor size”.
Başbakan Erdoğan, 4. yargı paketinde terör konusunda yeni bir düzenleme olup olmayacağının sorulması üzerine, “4. yargı paketi ile ilgili çalışmalar devam ediyor. En kısa zamanda Meclis gündemine getireceğiz. Fakat şunu açık net söylüyorum. Teröre bulaşmış olanları burada bağışlayan bir genel af şeklinde bir şey söz konusu değildir. Bunun bilinmesini istiyorum. İmralı için ev hapsi gibi bir şey uyduruluyor asla böyle bir şey söz konusu değil. AK Parti iktidarında böyle bir şey olamaz” ifadelerini kullandı.

Erdoğan, Beşar Esad’ın Suriye’de yeniden Devlet Başkanlığı’na aday olacağı yönündeki haberlere ilişkin bir soru üzerine şöyle konuştu:

“Bunun kararını biz veremeyiz. Bunun kararını Suriye halkı verir. Benim tanıdığım bildiğim Suriye halkının böyle bir şeyi kabulü söz konusu değil. 50 bini ölü var. Kamplardaki sayı 230 bini bulmuş vaziyette. O kardeşlerimizin halini bizzat gördük. Biz tabii elimizden gelen imkanları seferber etmiş durumdayız. Şu ana kadar yaptığımız harcama 500 milyon doları buldu. Biz açık kapı politikamızla desteğe devam ediyoruz. Kendisini halen 2014’te devlet başkanlığına aday gösteriyorum gibi bir basın toplantısı bu işi çözer diye düşünmüyorum. Bunun nihai kararını Suriye halkı verecektir. Suriye halkının vereceği karara bizim müdahale yetkimiz yoktur”.