AZERBAYCAN İLE VİZE MUAFİYETİ

ANTALYA Haber Girişi : 14 Kasım 2013 01:52
AZERBAYCAN İLE VİZE MUAFİYETİ
Türkiye ile Azerbaycan arasında vizelerin kaldırılması konusunda da önemli bir yol kat edildiğini, yakın zamanda ilk olarak akademisyenler ve iş adamlarının bu imkandan faydalanmaya başlayacağı açıklandı.
Başbakan recep Tayyip Erdoğan, 'Yukarı Karabağ sorunu, Azerbaycan’ın olduğu kadar bizim de sorunumuz' dedi.

Bir görüşme yapan Başbakan Erdoğan ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, daha sonra ortak basın toplantısı düzenledi. Erdoğan, toplantıda Yukarı Karabağ sorununa değinerek, "Yukarı Karabağ sorunu, Azerbaycan’ın olduğu kadar bizim de sorunumuz" ifadesini kullandı. Aliyev de, “Bu konuda Türkiye’ye güvenimiz tam. Türkiye’nin Karabağ sorununda hep yanımızda olacağından eminiz” dedi.

VİZE MUAFİYETİ BAŞLIYOR

İki lider, Türkiye ile Azerbaycan arasında vizelerin kaldırılması konusunda da önemli bir yol kat edildiğini, yakın zamanda ilk olarak akademisyenler ve iş adamlarının bu imkandan faydalanmaya başlayacağını açıkladı.

HAFTA SONU TARİHİ BİR SÜREÇ YAŞANACAK

Başbakan Erdoğan, Diyarbakır’da hafta sonu tarihi bir sürecin yaşanacağını belirterek, çözüm sürecine yönelik bir taçlandırma olacağını söyledi.Türkiye-Azerbaycan Yüksek Düzeyli İşbirliği Konsey Toplantısı, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın başkanlığında Başbakanlık Merkez Bina’da gerçekleştirildi. Cumhurbaşkanı Aliyev ve Başbakan Erdoğan, toplantının sona ermesinin ardından ortak basın toplantısı düzenledi. Aliyev ve Erdoğan’ın açıklamaları öncesinde iki ülke arasında çeşitli antlaşmalar imzalandı. Anlaşmaların imzalanması sırasında uzun süre sohbet eden Başbakan Erdoğan ve Aliyev, daha sonra gazetecilerin sorularını cevaplandırdı.

DOĞALGAZ YATIRIMLARI

Azeri bir gazetecinin “Türkiye-Azerbaycan Yüksek Düzeyli İşbirliği toplantısında alınan kararları nasıl değerlendiriyorsunuz?” şeklindeki sorusu üzerine Başbakan Erdoğan, “İşte az önce anlattığım özellikle Azerbaycan-Türkiye arasındaki gerek siyasi, gerek askeri, gerek kültürel, gerek ticari noktada gelişmeler süratle artarak devam ediyor. Şu anda ekonomik olarak baktığımızda 4.2 milyar dolar, bu daha da artarak devam edecek. Şimdi hedef 15 milyar dolar. Buna doğru yürüyeceğiz. 2020’de 15 milyar doları yakalamış bir Türkiye-Azerbaycan ticaret hacmine ulaşacağız” dedi.

Balkanlar’da doğalgaz ile alakalı birçok yatırım yapabilme imkanları bulunduğunu ifade eden Başbakan Erdoğan, bunların planlamasını yaptıklarını dile getirdi. Dışişleri bakanları başta olmak üzere ilgili bakanların birbirleri ile çok verimli çalışmalar yaptıklarını söyleyen Başbakan Erdoğan, “Bakan arkadaşlarımız kendi alanlarında neler yapabiliriz onları görüştüler. Savunma sanayi noktasında müşterek adımlar atabiliriz, eğitimde, kültürde bu tür adımları birlikte atacağız. Tek millet olmanın yüklediği sorumluluk neyse bu sorumluluk içerisinde siyasi alanda da kararlarımızı beraber alabildiğimizi ortaya dış politikada da koyuyoruz, koyacağız” diye konuştu.

VİZE MUAFİYETİ

Türk gazetecinin “Her görüşmede özellikle tek millet, iki devlet vurgusu yapılıyor. Vizeler konusunda adım atılmış değil, Başbakan değindi ama vizelerin önündeki engel nedir, şartlar olgunlaşmadı mı?” diye sorması üzerine ise Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, vizeler konusunda Başbakan Erdoğan’ın bir açıklama yaptığını ve bu açıklamadan sonra soru sorulmasına ihtiyaç olmadığını kaydetti. Bu sorunun sorulmamasına şaşırmadığını belirten Aliyev, her ülkenin vize konusunda kendi siyasetleri bulunduğunu vurguladı. Aliyev, “Yakın zamanda bu mesele çözülecek. Eminim ki bu suallere de ihtiyaç kalmayacaktır” dedi.