ANTALYALI SANATÇILARDAN TÜSAK'A PROTESTO

ANTALYA HABER Haber Girişi : 23 Mart 2014 16:21
ANTALYALI SANATÇILARDAN TÜSAK'A  PROTESTO
Antalya Devlet Opera ve Bale Sanatçıları, Türkiye Sanat Kurumu'nun (TÜSAK) kurulması için hazırlanan yasa tasarısını protesto etti.
Taşıdıkları dövizlerle Attalos Heykeli'nin önüne gelen çoğunluğu Devlet Opera ve Bale sanatçılarından oluşan grup TÜSAK'ı müzik, tiyatro ve bale gösterileri ile protesto etti. Antalya Devlet Opera ve Balesi, Antalya Devlet Tiyatroları, Antalya Devlet Senfoni Orkrestrası ve Kültür Bakanlığına bağlı çalışan koro ekipleri protesto da hazır bulundu. 
Sanatçılar Attalos Heykeli önünde protestolarına müzik, bale ve dans gösterisi başladı. Sanatçılar İzmir'in dağları marşını çalmaya başladıklarında ise sanat kurumlarının kapatılacağını ifade etmek üzere orkestranın üzerine kara örtü çekerek tepkilerini ortaya koydular.
70 YILLIK SANAT KURUMLARI KAPATILIYOR
Kültür Sanat Sendikasının desteği ile düzenlenen protestoda devlet opera ve bale sanatçıları adına Sanatçı Emre Akyurt basın açıklamasını okudu. Akyurt, yasa ile 70 yıllık sanat kurumlarının kapatıldığını ifade etti. Akyurt, "Gündeme getirilen TÜSAK tasarısı ile devlet tiyatroları, devlet opera ve balesi ve güzel sanatlar genel müdürlüklerine bağlı senfonu orkestraları, koro ve topluluklar kapatılıyor. Onlarca yıllık tecrübe ve birikime sahip sanatçılar sanat alanlarından uzaklaştırılıyor. Sanat özel şirketlerin rant kapısı yapılmak isteniyor. Nitelikli sanat pahalı hale gelirken, bilet fiyatları giderek astronomik olacak. Sipariş üzerine sanat uygulamasına geçilmesi öngörülürken, kültür ve sanat alanında sendikalı güvenceli çalışma biçimi tamamen yok ediliyor. Diğer yandan sanat faaliyetleri siyasi iktidarların tam denetimlerine sokuluyor. Hangi sanat projesinin destekleneceğini, ne kadar destekleneceğini siyasi iktidar tarafından belirlenmesinin önü açılıyor. Sanat hiçbir siyasi iktidarın tahakkümüne bırakılamaz" dedi.
Sanatçıların eylemine Antalyalı sanatseverlerde alkışları ve imzaları ile etsek verdi. Sanatçılar tarafından "Lütfen Seyirci Kalma" çağrısı ile TUSAK'a karşı imza, faks ve mail kampanyası başlatıldı. Antalyalı sanatseverlerden, Kültür ve Devlet Opera ve Bale'nin kapatılmasını istemiyorsanız Kültür ve Turizm Bakanlığına mail ve faks gönderin önerisinde bulunuldu. Protestonun ardından sanatçılar sessizce dağıldı.