ANTALYA'LI KADINLARDAN GÜÇ GÖSTERİSİ

ANTALYA HABER Haber Girişi : 27 Nisan 2013 18:38
ANTALYA'LI KADINLARDAN GÜÇ GÖSTERİSİ
Antalya'nın Kumluca ilçesinde devam eden 14.Tarım ve Seracılık Festivali'nde kadınlar, Domates Kasası Taşıma, Domates Yeme, Kovayla Su Taşıma ......
Antalya'nın Kumluca ilçesinde devam eden 14.Tarım ve Seracılık Festivali'nde kadınlar, Domates Kasası Taşıma, Domates Yeme, Kovayla Su Taşıma ve Halat Çekme gibi yarışlarda boy gösterdi. Birincilere çeşitli hediyelerin verildiği yarışmalarda, kadınların güçleri erkekleri aratmadı. Kadınlar yarışmada hem rakipleri hem sıcak havayla mücadele etti.
Kumluca Belediyesi tarafından düzenlenen 14'üncü Tarım ve Seracılık Festivali kapsamında Karatepe Stadı’nda sadece kadınların katılabildiği yarışma düzenlendi. Sabahın erken saatlerinden itibaren stadyumu dolduran kadınlar, yarışmalarda hem eğlendi hem de güçlerini gösterdi. Seracılık yaparak geçimlerini sağlayan kadınlar, birbirinden eğlenceli ve renkli yarışlarla hem hünerlerini sergiledi hem de güçleriyle erkeklere taş çıkarttı.
Kadınlar gününün ilk etkinliği olan domates kasası taşıma yarışmasına 20 kadın katıldı. Kadınlar 30 metre mesafede, 1.5 dakikada 20 kilogram ağırlığındaki en fazla kasayı taşımak için yarıştı. Sıcak havada kasaları 2’şer, üçer, 4’er ve bazende beşer olarak taşıyan kadınları güçleri ile büyük alkış aldı. Elleri ile domates kasası taşıyan kadınlar bazen fenalık geçirerek kasaları devirdi. Yarışmacılardan Deniz Gencertepe kasaları taşırken 5 yaşındaki küçük kızı Yaren Gencertepe’de annesine eşlik etti. Yaren, annesinin yanında koşarken ağlaması dikkatleri çekti.
Yere devrilmelerine rağmen pes etmeyen yarışmacılar mücadelelerine devam etti. Yarışmada ayrıca, kadınların bir seferde dört kasa birden taşırken, erkek görevlilerin domates kasalarını yerlerine geri götürürken ikişer ikişer taşıması dikkatleri çekti.

16 YAŞINDA 16 KASA
20 kişinin yarıştığı yarışmada, 16 kasa taşıyan 16 yaşındaki lise öğrencisi Kadriye Acar, 14 kasa taşıyan Saliha Elipek ikinci, 13 kasa taşıyan Zeynep Türkoğlu üçüncü oldu. Kadriye Acar hem okula devam ettiğini hem de serada çalıştığını belirterek, yarışmayı kazandığı için mutlu olduğunu söyledi.

ÖNCE YETİŞTİRDİLER ŞİMDİ YEDİLER
Türkiye'nin en önemli domates üretim yeri olan Kumluca'da tanıtım için yapılan domates yeme yarışmasında yarışmacılar 1 kilo 300 gram domatesi en kısa sürede bitirebilmek için yarıştı. Büyük çekişmeye sahne olan yarışmada birinciliği Sıdıka Seyrek, ikinciliği Çiğdem Aslan, üçüncülüğü Tuğba Akkurt kazandı.

EL ARABASINDA DOMATES KASASI TAŞINDI
El arabası ile domates kasası taşıma yarışmasında ise yarışmacılar 3’erli şekilde el arabaları içine konulan iki kasayı en kısa sürede finiş çizgisine ulaştırmak için ter döktü. Bir yarışmacı el arabasını devirerek sakatlandı. Acısı yüzüne yansıyan yarışmacı sekerek yarışmayı terk etti. Kıyasıya mücadeleye sahne olan yarışmada birinciliği Hasret Cengiz aldı. Özlem Yurdakul ikinciliği, Songül Tosun üçüncülüğü elde etti.

YERDE MÜCADELE
Kadınlar Günü'nde en çekişmeli yarışlar ise 'Halat Çekme'de yaşandı. 8'er kişiden oluşan ekipler, gösterdiği güçle, adeta erkeklere göndermede bulundu. 8 grubun 8'erli kişiden oluşan halat çekme yarışında kadınlar rakiplerini kırmızı çizgiye çekebilmek için büyük güç sarfetti. Bazı kadınlar yere düşmesine rağmen halatı bırakmadı arkadaşlarına örnek oldu. Kadınların güç gösterisi yaptığı yarışmayı Karacaören köyünden oluşan takımı birinciliği, Salur köyünden oluşan takım ikinciliği elde etti. Halat mücadelesinde dereceye giren ilk iki takım galibiyetlerini oyun havası eşliğinde oynayarak kutladı.

DOMATES KASASINDA BAYRAK YARIŞI
Yaklaşık 20 kilo gelen bir domates kasasıyla yapılan bayrak taşıma yarışmasında ise yarışmacılar zor anlar yaşadı.Kasayı kucağına alan yarışmacılar 3’erli şekilde start aldıktan sonra, 50 metrede kasayı diğer arkadaşına aktardı. Ekip ruhu içinde yapılan yarışmada birinciliği Tauna Gurubu, ikinciliği Çiçekçiler Grubu, üçüncülüğü Ispartalılar Grubu elde etti.
Belediye Başkanı Hüsamettin Çetinkaya'nın eşi Azime Çetinkaya ise yarışmacıları çeşitli hediyelerle ödüllendirdi.
Yarışmalarda birinciliği elde edenlere çeyrek altın, grup birincilerine gram altın, diğer yarışmacılara ise katılım plaketi verildi, giyim eşyaları ile ödüllendirildi.