ANTALYA'DA TARİHİ ESER KAÇAKÇISI POLİS MÜDÜRÜ

ANTALYA HABER Haber Girişi : 19 Mart 2013 12:10
ANTALYA'DA TARİHİ ESER KAÇAKÇISI POLİS MÜDÜRÜ
Antalya'da tatilden ülkesine dönerken bavulunda tarihi eser parçası çıkan İsviçreli Emniyet Müdür hakkında karar verildi.
İsviçreli polis müdürüne, 1 yıl 15 gün hapis ve 500 lira adli para cezası aldı. 5 yıl içerisinde denetime tabi tutulacak polis müdürü, belirtilen süre içerisinde kasti bir suç işlenemediği takdirde, hakkındaki hüküm kaldırılacak ve kamu davası düşecek.
Antalya’da tatil sonrası ülkesi İsviçre’ye dönerken tarihi değeri olan taş parçasıyla yakalanan ve avukatının itirazı üzerine tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılıp sınır dışı edilen İsviçreli polis müdürü Christian Varone’nin (49) 4. duruşması Antalya 2’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapıldı.
Duruşmaya Varone’nin CMUK’tan tayin edilen ve daha sonra vekilliğine devam eden avukatı Yasemin Mataracı ve diğer sanık vekili Avukat Zafer Köken ile hazine avukatı Filiz Sarkaya katıldı. Duruşmayı ayrıca İsviçreli bazı gazeteciler de izledi. Avukat Köken, taş parçasının tarihi eser olduğuna dair hiçbir bilgi bulunmadığını ve bunun tarihi eser olarak kabul edilemeyeceğini belirtti. Diğer vekil avukat Mataracı ise mütalaayı kabul etmediklerini, taşın yurt dışına çıkarılmadığını belirtti. Mataracı, müvekkilin eylemi olsa olsa teşebbüs olarak kabul edilebileceğini söyledi. Mataracı, beraat istediklerini belirtti.
Mahkeme Başkanı Süleyman Teke, Varone’nin yurt dışına tarihi eser çıkarmaya teşebbüs ettiği gerekçesiyle suçun işleniş biçimine göre 5 yıl hapis ve 120 gün adli para cezasına karar verdi. Sanığın teşebbüs aşamasında kaldığı gerekçesi ve sanığın yargılama sürecindeki tutum ve davranışları lehi göz önünde tutularak cezayı 6’da 1 indirerek 1 yıl 15 hapis cezası ve 25 gün adli para cezasına binaen 500 bin TL para cezasına karar verdi. Ancak Mahkeme heyeti, 5 yıl içerisinde denetime tabi tutulacak polis müdürü için belirtilen süre içerisinde kasti bir suç işlenemediği taktirde, hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verdi.
Mahkeme sonrası ise Mataracı, kararı beklediklerini ve olumlu bulduklarını belirtti. Hazine avukatı Filiz Sarkaya ise tarihi eserin parçalar halinde Türkiye’den çıkarılmak istediğini ve kararın mutluluk verici olduğunu söyledi.
Ayrıca, polis müdüründe yakalanan 1 adet sütün başlığı köşe parçası olan mermer ise Antalya Müzesi’ne teslim edildi.