ANTALYA'LI BAŞKANLARDAN ÇÖZÜM ZİRVESİ

ANTALYA HABER Haber Girişi : 28 Mayıs 2014 16:53
ANTALYA'LI BAŞKANLARDAN ÇÖZÜM ZİRVESİ
Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) tarafından ikincisi düzenlenen "Antalya İş Dünyası Yerel Yönetimler Zirvesi", ATSO Toplantı Salonu'nda yapıldı.
Belediye başkanlarının projelerini anlattıkları toplantıya Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, Konyaaltı Belediye Başkanı Muhittin Böcek, Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal ve Döşemealtı Belediye Başkanı Turgay Genç ve Aksu Belediye Başkanı Halil Şahin katıldı.
Toplantının açılışında konuşan ATSO Başkanı Çetin Osman Budak, "Belediye başkanlarımızla birlikte Antalya’nın sorunlarını dile getirip çözüm önerileri bulmak için bu toplantıyı düzenliyoruz. Antalya’nın önemli sorunlarından biri yerleşim sorunları ile ilgili ve sosyal hayatı hakkında sorunlar" dedi. Slaytla Antalya’daki çarpık yapılaşmayı gösteren Budak, "Hep birlikte diyalog kurarak Antalya’nın sorunlarını çözelim. Ortak bir şirket kurup kentsel dönüşüm yapabiliriz. Kentsel dönüşümü binaları yenileyerek değil şehre nefes aldıracak şekilde yapmalıyız" şeklinde konuştu. Ayrıca Antalya’daki ulaşım sorununa da değinen Budak, "Artık toplu ulaşımda uygar seviyeye çıkarmalıyız. Tramvayı hem iyileştirelim hem geliştirelim" dedi.
"İŞ ADAMLARINDAN POZİTİF AYRIMCILIK BEKLİYORUZ"
Budak’ın yaptığı açılış konuşmasından sonra nüfus oranına göre belediye başkanları konuşma ve sunumlarını yaptılar. En düşük nüfusa sahip olan Döşemealtı Belediyesi Başkanı Turgay genç ilk konuşan isim oldu. Doğa ile iç içe huzur veren bir şehir yaratmak için yola çıktıklarını belirten Genç, Döşemealtı’nın doğal güzelliklerini ve kültürel özelliklerini anlattı. İş adamlarından pozitif ayrımcılık beklediklerini belirten Genç, "Belediye bütçemizle 3 yıl içerisinde kalkınma yapmamız çok zor bu yüzden yatırım ortaklığı ile belediye olarak iş adamlarına destek vermeye hazırız" dedi.
"AKSU SIKINTILI BİR BÖLGE"
Aksu Belediye Başkanı Eczacı Halil Şahin ise "Aksu sıkıntılı bir bölge ve bu problemler için 41 proje hazırladık. O bölgede uzun süre ilçe başkanlığı yaptığımız için kendime güveniyorum. EXPO 2016’nın Aksu’ya gelmesine katkı sağlayan herkese teşekkür ediyorum. Aksu yıllardır selle boğuşan bir beldeydi. EXPO'nun BATEM'in arazisine gelmesi, yapılan mendirek, küçük Aksu baraj inşaatının devamıyla ve 40 geçitteki gölet inşaatının tamamlanması sonucu sel sorunları ortadan kalkacak. EXPO bölgenin tamamına katkı sağlayacak. Bu tip vizyon projelerin önünü açılması lazım. Bütün mesaimizi Aksu'nun planlamasına ayırıyoruz" dedi.
"DERME ÇATMA BİR YERDEN BUGÜNLERE GELDİK"
Toplantıda konuşan Konyaaltı Belediye Başkanı Muhittin Böcek ise 20 yıl gecekonduların olduğu alt yapının neredeyse hiç bulunmadığı bir yeri bugünlere taşıdıklarını belirtti. Böcek şunları söyledi:
"Konyaaltı’nı derme çatma bir yerden bugünlere getirdik. Elektriği bile olmayan eğitimi alt yapısı ulaşımı olmayan bir Konyaaltı'nı 5 yıl çalışarak yatırımlarla geliştirdik. Antalya’da ilk kentsel dönüşümü gerçekleştirdik. Tekrar 5 yıl sonra vatandaşlarımıza gittik ve yine yüzde 52 ile göreve geldik. 'Kentler meydanlarla anılır' dedik.Konyaaltı’na meydanlar yaptık.Sosyal belediyecilik anlamında aile engelli danışma merkezleri ve evde bakımı başlattık. Konyaaltı Kitap Fuarı'nda okurlarla yazarlarımızı buluşturduk."
Yeni dönemde yüzde 60 oyla dördüncü dönem için başkanlığa seçildiğini hatırlatan Böcek, bu dönem için 25 projelerinin olduğunu belirtti. Böcek, 22 dönüm EXPO alanı kuracaklarını, konuk evleri açacaklarını, fuar ve kongre merkezlerini hizmete sunacaklarını belirtti. Konuşmasına Mevlana’nın 'Dün dünde kaldı cancağızım bugün yeni şeyler söylemek lazım' sözüyle noktalayan Böcek, hizmet için çalışmaya devam edeceklerini söyledi.
"ŞEFFAF BİR BELEDİYE OLACAĞIZ"
İlçe belediyelerinden en kalabalık nüfusa sahip olan Muratpaşa Belediyesi Başkanı Ümit Uysal ise belediyenin yönetim anlayışında değişiklik yapacağını ve şeffaf bir anlayışla belediyeyi yöneteceğini belirtti. Uysal, "Sosyal adalet, katılımcı yönetim, eşit ilkeli hizmetlerimizle karşınızdayız" dedi. Projelerini anlatan Uysal şöyle sıraladı:
"Artık açık pazar yeri olamayacak. Mülkiyet sorunu hallolursa kapalı Pazar yerlerini arttıracağız. Çocukların sosyalleşeceği oyun ağırlıklı eğitim alabileceği kreşler açacağız. Mesleki eğitim çok önemli. İşsiz insanın suç potansiyelini düşürmeniz ve sosyal hayata katmanız zor. O yüzden mesleki eğitim çok önemli. Kadın sığınma evleri, çamaşırhane, taksi durakları ve muhtar evlerini yenileyeceğiz. Belediyeciliğin internetten takibini sağlayacağız. Online yardım hizmeti merkezi kuracağız. Ücretsiz internet merkezleri oluşturacağız. Güneş enerjisini sokak lambasında kullanmaya çalışıyoruz. Festivaller ve kültürel etkinlikler yapacağız. Spor sahaları açacağız. Sadece müsabaka alanı değil tüm halkın kullanacağı sahalar olacak. Kırcami için 1/1000’lik planımızı çıkardık Büyükşehir Belediyesi ile bunu uygulanır hale getireceğiz."
"BELEDİYECİLİK ÇÖZÜM SANATIDIR"
Büyükşehir Belediye Başkanı olarak son konuşmacı olan Türel, kısa bir aradan sonra da olsa hizmetlerine devam edebilecek olmanın mutluluğunu yaşadığını söyledi. Türel, "Antalya’ya göreve geldiğimizde yapacak çok işimiz olduğunu biliyorduk. Hizmetlerin bir an önce başlatılması için Antalya’mız bu projelerin yapılması açısından gecikmemiş oldu. Bir taraftan Büyükşehir Belediyesi ile ilgili yapıyı düzeltemeye çalışırken bir taraftan projeleri hayata geçirmeye çalışıyoruz. Biz enkaz edebiyatı yapmayız çünkü belediyecilik çözüm sanatıdır" dedi.
Sorunları çözmek için aday olduklarının altını çizen Türel, "Geçmişi kötülemek bizim defterimizde yazmaz. Zaman zaman belediye içerisinde verimsiz tablolarla karşılaşıyoruz ancak biz az laf çok iş sözü verdik bunun için gayret edeceğiz" şeklinde konuştu.
Antalya için çalışan herkese gereken desteği vereceğini ve elinden gelen kolaylığı sağlayacağını belirten Türel birlik mesajı verdi. Türel, "Hiçbir siyasi parti ayrımı göstermeksizin bütün Belediyelerle ortak hizmet etmek öncelik olmalıdır. Çünkü hepimiz halka hizmet sözü vererek bu makama seçildik. Halka verdiğimiz hizmet sözünü unutmamalıyız yoksa halka hesap veremeyiz. İşte geçtiğimiz hafta meslek odalarıyla bir araya geldik. Ankara’yı bırakarak memleketime hizmet için toprağıma geri geldi. Siyaseti düşünsem gelmezdi benim için önemli olan Antalya’dır. Antalya’ya katkı koymak isteyen herkesle el ele çalışacağım ve hep birlikte Antalya’yı yöneteceğiz. Kazanan Antalya olacaktır bu şekilde. Siyaseti birbirimize gol atma sanatı olarak görürsek bir gün hesabı ödenir" dedi.
Teknolojinin sosyal hayatın her yere girdiğini ve bunun belediyecilik anlayışına da uygulanmasının gerektiğini belirten Türel, "Artık belediyecilik teknolojik değişimle ve akıllı sistemlerin konuşulduğu bir noktaya taşınması gerekiyor. Akıllı teknolojileri kullanmazsınız Antalya gibi bir yerde netice almak güçleşir. Akıllı belediye olma açısından Antalya’ya bu modernizasyonu kazandırmalıyız" diye konuştu. Belediye yönetim anlayışının belediyeye istihdama değil yatırım üzerine kurulması gerektiğini belirten Türel, eski Belediye Başkanı Mustafa Akaydın dönemini eleştirdi. Türel şunları söyledi:
"Biz hiçbir zaman belediyeleri istihdam kapısı olarak göremeyiz. Bunu yaparsak halka hizmet etmekte sıkıntı yaşarız. Belediye bütçelerinin personel ödemeleri yüzde 30'u geçemez şartı var. Şuan belediyede yüzde 50. Bu kanun dışıdır. Personel eksiltme yaparsanız tazminat ödemek zorundasınız ancak azaltmazsınız kanuna uymamış olursunuz. Siz yatırım alanlarını büyütürseniz istihdam sorunun çözersiniz belediyeyi iş kapısı haline dönüştürürseniz yatırım yapamazsınız ve geldiğiniz gibi gidersiniz."
Türk siyaset tarihinde başkanlık yaptıktan sonra seçimi kaybeden sonra tekrar kazanan ilk kişinin kendisi olduğunu belirten Türel, "Kendi geleceğimiz önemli değil, Antalya kazanacaksa ben kaybetmeye hazırım' dedim ancak üzülerek söylüyorum ben kaybettiğimde Antalya kaybetti. O yüzden biz doğruyu yapmaktan vazgeçmeyeceğiz. Antalya için yapacağımız çok iş var. Yavaş yavaş harekete geçireceğiz. Antalya kent merkezindeki ticari çalışmaları arttıracak kent merkezini Muratpaşa Belediyesi ile birlikte yapacağız" şeklinde konuştu.
Antalya’nın önemli sorunlarından biri olan ulaşım konusuna da değinen Türel, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Antalya’nın en büyük sorunu ulaşım Gazi bulvarı üzerinde 2 kavşağın çalışmasına başladık ve üçüncü kavşak başlayacak. Kavşaklar tek başına yeterli değildir. Bir taraftan kavşak yaparken diğer taraftan yeni yollar açmalıyız. Havaalanı kavşağını da yonca yaprak haline dönüştürülecek. Doğu batı eksenin de kuzey çevre yolu 2016 EXPO kapsamında Antalya’nın hizmetine sunacağız. Batı çevre yolu Muhittin başkanın çabalarıyla yapıldı sorun 1800 m. bir alandır. İma r planı mı yoksa kamulaştırmayla mı olacak sıkıntısı var. Orada imar planı yapılması durumunda çevre kaygısı olanların hassasiyetini anlayışla karşılaşıyorum. Mevlana kavşağı 4 düden kavşağı da 3 katlı olarak hizmete geçecek. Antalya’nın ulaşım sorunları için ulaşım master planı yürütüyoruz."
Daha sonra katılımcılardan gelen soruları yanıtlayan başkanlara, ATSO Başkanı Çetin Osman Budak ATSO adına tablo hediye etti.