ANTALYA BÜYÜKŞEHİR 100 OTOBÜS ALACAK

ANTALYA Haber Girişi : 12 Haziran 2017 06:49
ANTALYA BÜYÜKŞEHİR 100 OTOBÜS ALACAK
Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, yolcusu az, mesafesi uzun olan, esnafın zarar ettiği hatlarda hizmet vermek üzere 100 otobüs satın alacaklarını söyledi.
Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, yolcusu az, mesafesi uzun olan, esnafın zarar ettiği hatlarda hizmet vermek üzere 100 otobüs satın alacaklarını söyledi. 
 Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, ulaşım esnafıyla istişare toplantısı düzenledi. Toplantıya, AESOB Başkanı Adlıhan Dere, Antalya Otobüsçüler Odası Başkan Adayları Salih Sarıgül, Yasin Arslan ve ulaşım esnafı katıldı. Antalya toplu ulaşım sisteminde yapılacak değişikliklerle ilgili esnafa bir sunum yapıldı. Başkan Türel, düzenleme ile ilgili bilgi kirliliği yaşanmaması, esnafın aklının karıştırılmaması için böyle bir toplantı gerçekleştirdiklerini söyledi.

Sizi düşünüyoruz
Antalya'da toplu taşıma hizmetini ulaşım esnafı ile kol kola yürüteceklerini hep dile getirdiklerini hatırlatan Başkan Türel, "Buna karar vermiş bir belediye olarak takdir edersiniz ki esnafımızı sıkıntıya sokacak bir düzenleme bizim yapacağımız iş değil. Son yapılan fiyat ayarlaması neticesinde sizlerin ihtiyaçlarını gözetmek suretiyle bir adım attık. Sizin hakkınızı her mecrada savunan size bir zarar gelmesin, size bir sıkıntı gelmesin diye gece gündüz düşünen bir kardeşinizim. Size zarar verecek hiçbir şey yapmadık, yapmayız. İki iki daha dört" dedi.

Esnaf kazansın diye uzun hatları Belediye alacak
Yeni değişiklikle, toplu ulaşımda esnafa yük getiren uzun mesafeli ve kazancı az olan hatlarda hizmet vermek üzere 100 otobüs alacaklarını söyleyen Türel, "Yaklaşık 63 milyon liralık bir araç alacağız. Belediyemize yatırım maliyeti olarak ciddi bir külfet getirecek. İşletmesi de büyük bir maliyet getiriyor. Esnaf kazansın, daha az yakıt harcayın diye diye uzun hatları artık belediyenin sorumluluğuna alıyoruz. Havuzda tutacağımız hatları en çok yolcu olan hatlar olarak düşünüyoruz ki, havuz gelirleriniz düşmesin. Az yolcusu olan uzun hatları biz taşımak üzere böyle bir adım atıyoruz. Derdimiz esnafımıza yük vermek değil esnafımızdan yük almak" diye konuştu.

Memnuniyet artmalı
Yapılan anketlerde halkın toplu ulaşımla ilgili ciddi şikayetleri olduğunu kaydeden Başkan Türel, "Bunun büyük bir kısmı sizden değil, sistemden kaynaklanıyor. Sistemi düzeltmemiz lazım. Halkın yaklaşık yüzde 78'inin şikayet ettiği bir ortamda ben toplu ulaşımı böyle gitsin diye kaderiyle baş başa bırakamam. Biz çözüm makamıyız mazeret makamı olmadık, olmayacağız da. Elimizi taşın altına koyarak yükü almak, esnafa daha kolay bir imkan tanımaksa biz oralarda varız. Bu işleri işin uzmanlarıyla çalıştık. Periyodların sık hale getirilmesi, bazı hatlarda yeni hatlar düzenlenmesi, kırsal hatlarda periyotların sıklaştırılması ve şehir içinde de periyodların ciddi bir şekilde sıklaştırılması zaruriyet haline gelmiştir."

14 uzun hat havuz dışı olacak
Toplam 56 hattan uzun mesafeli, geliri az, esnafın gitmek istemediği 14 hattı belediyenin üstüne alacaklarını açıklayan Başkan Menderes Türel, "Bu kararları ulaşım esnafı arkadaşlarla istişare ederek veriyoruz. Bu 14 hatta çalışmak istiyorum diyen bir arkadaş varsa bana söylesin. Bu 14 hat size ciddi yakıt maliyeti yükleyen ve yolcu sayısı az olan hatlar. Ve ben bu 14 hatta 100 aracı havuz dışı çalıştıracağım. Bu araçlar bu hatlarda tek bir yolcu olsa bile sabaha kadar çalışacak. Amaç vatandaşı mağdur etmemek. Bu araçları sizi dertten kurtarmak için alıyorum. Bunlar gelir havuzuna dahil olmayacak, sizlerin geliri de düşmeyecek. Endişeniz olmasın sizin gelirinizi sizden daha çok düşünüyorum."

Şikayet azalırsa kazanç artar
Toplu taşıma ile ilgili şikayetler azalırsa, yolcu sayısının artacağına dikkat çeken Türel, "Sizin esas kazancınız buradan olacak. Şu anda vatandaş şikayetçi olduğu için otobüsü tercih etmiyor. Ben gece sabaha kadar yolcu taşısam ki onun için araç alıyorum söyledim. İstediğimiz gibi rahat ve konforlu şekilde vatandaşı taşısak, şoförün saygı gösterdiği, periyotlarıyla yolcunun durakta beklemediği bir sistemi kursak, bakın bugün 330 binlerde olan yolcu sayısı iddia ediyorum 500 binlere çıkacak. Bu sizin gelirinizi ciddi artıracak" dedi.

Vatandaşı yolda bırakamam
Yolcu sayısı ve geliri fazla olan hatların havuzda olacağını, yolculuk sayısı az ve kilometresi uzun olan hatların ise belediyeye alınacağını tekrarlayan Başkan Menderes Türel, "Bu 14 hat havuzdan çıktığında gelirinizde en ufak bir düşme olmayacak. Siz ekmeğinizin peşindesiniz. Ve diyorsunuz ki ben gecenin 11'inde bir tane yolcu için, koca otobüse yakıt harcamak suretiyle o hatta gitmek istemiyorum diyorsunuz. İstememekte haklısınız. Çünkü o hat size zarar yazıyor ama ben o bir yolcuyu yolda bırakamam arkadaşlar. Siz ekmeğinizi düşünüyorken, ben de vatandaşın memnuniyetini düşünmek zorundayım. Ben vatandaşa memnuniyet sağlamadığım takdirde o zaman vazifemi eksik yapmış olurum. Biz vatandaşın dertleri ile dertleniyoruz" ifadesini kullandı.

Gider şirketi kurmanız yararınıza
Esnafla ortak gelir havuzu oluşturarak önemli bir başarıya imza attıklarını belirten Türel, "Artık eskisi gibi, ben o hatta gideceğim, ben gitmeyeceğim, yolda gidiyorken ben ralli yapacağım iki tane yolcu fazla alacağım, hız yapacağım, sürat yapacağım hususları bitti. Bunu da sizin menfaatiniz için yaptık ve başardık. Ama benim baştan beri söylediğim bir husus daha var. Gider havuzunu da oluşturmanız lazım. Oluşturursanız siz bundan istifade edeceksiniz. Dolayısıyla herkesin üye olduğu tek şirket kurun. Böylece bakım, sigorta, akaryakıt gibi maliyetlerde pazarlık gücününüz artardı. Bunu denediniz ama yarınız üye oldu yarınız üye olmadı, engellendiği için amacına ulaşamadınız. Herkese de söyledim, arkadaşlar bu şirketin başkanı kim olursa olsun yeter ki şu şirket olsun dedim. Maalesef bazen iç hesaplar esnafa zarar veriyor."
Toplantıda esnafın sorularını yanıtlayan Türel, görüş alışverişinde bulundu.