Adalet ve Kalkınma Partisi (Ak Parti) Genel Başkan Yardımcısı Numan Kurtulmuş

ANTALYA GENEL Haber Girişi : 04 Ocak 2013 14:17
Adalet ve Kalkınma Partisi (Ak Parti) Genel Başkan Yardımcısı Numan Kurtulmuş
Partisinin genişletilmiş il divan toplantısına katılmak üzere geldiği Elazığ‘da'Terörü Bitirmek İstihbaratın İşidir' dedi
Numan Kurtulmuş gazetecilerin sorularını da yanıtladı. Kurtulmuş, bir gazetecinin MİT Müsteşarı Hakan Fidan'ın terör örgütü elebaşı Abdullah Öcalan ile görüşmesini hatırlatması üzerine, ”Şimdi bunu ortadan kaldırmak bir takım istihbarat birimlerinin vazifesidir. Demokratik ülkelerde bu görüşmelerin yapılması normaldir, doğaldır” yanıtını verdi. Tarifeli uçakla sabah saatlerinde Elazığ‘a gelen Kurtulmuş, ilk olarak partisinin il binasına geçti. Kurtulmuş il binasında yaptığı açıklamada terörle mücadelede Türkiye'nin karar vermek zorunda olduğunu söyledi.

Kurtulmuş, "Biz bu 32 senedir devam eden terör meselesine çözecez mi? Çözmeyeceğiz mi? Ya da çözüyormuş gibi yapıp vakit mi kayıp edeceğiz. 32 yılda terör sadece PKK'dan ibaret değil. Biz buna uluslararası terör siyaseti diyoruz. Terörün arkasında 5 bin ülkenin istihbarat örgütü var. Lojistik destek, ekonomik destek, silah ve siyasi desteği var. Zaman, zaman bu destekler artıyor, zaman, zaman da azalıyor. Ama 32 yıldır böyle bir destek var. Ama dünyanın hiçbir yerinde hiçbir örgüt tek başına hareket edemez. Mutlaka bölgesel ve büyük güçlerin lojistik ve istihbarat destekleri vardır. Olan Türkiye'de yaşayan halka oluyor.

Kürt-Türk halkına oluyor binlerce insanımız şehit oldu, binlerce insanımız ise terörden dolayı yoksulluk içinde yaşadı. Biz bu meseleyi çözeceğiz. Çözmemizin temeli Kürtlerin hakkını hukukunu geliştirecek Türklerin onurunu koruyacak çözümler ortaya koyacağız. Bununla ilgili Ak Parti hükümeti geçmişte ciddi niyetlerini ortaya koydu. 2009 yılındaki sürece iyi niyetle başlandı. Muaselef o süreç terör bitmesin diye bazı çevremler tarafından baltalandı. Habur görüntüleri birinci baltalamadır. İkinci baltalama ise Oslo görüşmelerinin sızmasıdır. Üçüncüsü ise en son karayolunda terör guruplarıyla kucaklaşma manzarasıdır. Böylece şu isteniyor. Bu sorun çözülmesin. Bu sorun halklar arasında bir gerilim unsuru olarak varlığını korusun. Hayır bu iradeye mutlaka ortaya koymalıyız. Bu sadece Ak Parti'nin tek başına yapacağı iş değil. Bütün Türkiye bu terör meselesini sona erdirecek adımları atmalı. Biz terörle Kürt meselesini birbirinden ayırıyoruz. Terörle mücadele Kürt meselesidir . Ama kürt sorunu tek başına bir güvenlik işi değildir. Kürt meselesinin çözümü eşit yurttaşlık, özgür yurttaşlık temelinden geçer. Bunun formülü şudur Hakkari’deki çoban kardeşimle Ankara Çankaya'daki, cumhurbaşkanımızın sadece lafla değil, gerçekten eşit olduğu bir Türkiye'nin kurulması bu da ancak siyasetden geçer, yine başta söylediğimiz gibi sorunun çözümü ne dağlardadır, ne meydanlardadır, ne genelkurmay karargahındadır. Sorunun çözüm yeri TBMM'dir. Herkes çözüm için görüşlerini TBMM'ye getirecek. Görüşülecek siyasi kararlar alınıp adımlar atılacaktır” diye konuştu.

Kurtulmuş açıklamaları şöyle sürdürdü:

"Dünyanın neresinde bu tür ayrılıkçı terör guruplarının faaliyetleri sona erdirilirdiyse, bakıyoruz ki, orada devletlerin istihbarat birimleri doğrudan veya dolaylı olarak bu gruplarlarla görüşmeler yapıyor. Bu İngiltere ve İra modeli var yani, bir taraftan parlamento içinde görüşmeler yapılırken bir taraftan da, istihbarat birimleri bu konuyla ilgili görüşmeler yapmışlardır. Geçtiğimiz yıl Filipinler'deki, Makso Moro Müslümanlarıyla Filipin hükümeti anlaşması var. Burada da aynı yöntemler uygulanmıştır. Ispanya'da da aynı yöntemler uygulanmıştır. Zaten çok kitlesel büyüklüğü sahip değil terör örgütü şimdiye kadar 4 bin mensubu olmuş en fazla. Ama toplumsal bir takım destekleri olmuş. Şimdi bunu ortadan kaldırmak bir takım istihbarat birimlerinin vazifesidir. Demokratik ülkelerde bu görüşmelerin yapılması normaldir”.