ABD BAŞBAKAN ERDOĞAN'IDA DİNLEMİŞ

ANTALYA Haber Girişi : 28 Kasım 2013 16:16
ABD BAŞBAKAN ERDOĞAN'IDA DİNLEMİŞ
Eski CIA çalışanı Edward Snowden’ın açıkladığı son belgeler, ABD’nin Kanada’daki G-20 zirvesinde de dünya liderlerini dinlediğini ortaya çıkardı.
Zirveye Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın da aralarında bulunduğu 25 lider katılmıştı.

Konuyla ilgili belgeler, Kanada’nın resmi yayın kurumu Sîbîes Nivs tarafından "özel haber" olarak yayınlandı. Belgelerde, ABD Ulusal Güvenlik Dairesi’nin (NSA), Kanada istihbarat örgütü CSEC ile birlikte 2010’da G-20 ve G-8 zirvelerinde dünya liderlerini dinlediği belirtiliyor. “Çok Gizli" ibareli bilgilendirme notlarında, NSA tarafından yürütülen ve 6 gün süren operasyon boyunca ABD’nin Ottowa’daki büyükelçilik binasının kullanıldığı söyleniyor.

Notlarda, NSA’nın casusluk operasyonunu Kanadalı ortaklarıyla "yakın koordinasyon" içinde gerçekleştirdiği ve Kanada makamlarından gizlenen bir bilginin olmadığı ifade ediliyor. Belgelerde, zirvede özellikle belli liderlerin dinlendiği yönünde bir ifade yer almıyor.

Snowden’ın daha önce açıkladığı belgelerde, ABD ve Kanada istihbarat servislerinin, 2009’da Londra’daki G-20 zirvesine katılan liderlerin ve yabancı diplomatların telefonlarının dinlenmesi ve e-posta yazışmalarının ele geçirilmesinde İngiliz istihbaratı ile işbirliği yaptığı ortaya çıkmıştı. CBC News tarafından yayınlanan NSA bilgilendirme notuna göre, ABD’nin Kanada’daki G-20 zirvesini dinlemesi, "siyasilere destek sağlama" amacıya gerçekleştirildi.

Snowden’in açıkladığı önceki belgelerde de, uluslararası müzakerelerde ABD’nin elini güçlendirmek için yabancı heyetler hakkında casusluk faaliyetleri yürütüldüğü ifade edilmişti.