1-7 MART YEŞİLAY HAFTASI

Dr. Erdoğan Taş,1-7 Mart Yeşilay Haftası nedeniyle yaptığı yazılı açıklamada, bireylerin, özellikle de çocuklar ve gençlerin kötü alışkanlıklardan uzak durmasının sağlıklı ve mutlu bir toplum için vazgeçilmez öneme sahip olduğunu vurguladı.

Antalya Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Dr. Erdoğan Taş, dünyada ve Türkiye'de ciddi bir toplumsal sorun haline gelen madde bağımlılığının, günümüzde sadece yetişkinler için değil, çocuk ve gençler açısından da tehdit unsuru oluşturduğunu bildirdi. Hayati tehlike arzeden alkol, sigara ve uyuşturucunun ciddi sağlık problemlerini doğuran, insan sağlığının en tehlikeli düşmanları olduğunu belirten Dr. Taş açıklamasında şunları kaydetti:
"Bu tehlikeli düşmanların kullanımının yaygınlaşmasını önlemek ve kullanımını azaltmak için tüm kurum ve kuruluşların programlı çalışmalar yürütmesi gerekmektedir. Bu çalışmaların başında tütün ürünlerinin kullanımının kapalı alanlarda yasaklanması, Tütün ve Alkol Piyasası Denetleme Kurumu'nun belirlediği oranda caydırıcı fiyatlar getirilmesi, devlet hastaneleri bünyesinde sigara bırakma polikliniklerinin açılması gelmektedir."
RAPOR SONUCU
Madde bağımlılığı ile hastalıklar ve suç çeşitleri arasında iç içe geçmiş bir ilişkinin söz konusu olduğunu ifade eden Dr. Taş açıklamasında, "Bu hastalıkların başında HIV/AIDS, beyin kanamaları, kalp krizi, Hepatit B, Hepatit C, tüberküloz ve kanser gelmektedir. Suç çeşitleri olarak da ilk sıraları cinayet, gasp, fuhuş, hırsızlık ve terör almakta; trafik kazaları ise madde kullanarak trafiğe çıkanların sayısıyla doğru orantılı olarak artmaktadır. Türkiye Uyuşturucu ve Uyuşturucu Bağımlılığı İzleme Merkezi 2013 Uyuşturucu Raporuna göre uyuşturucu madde kullanımı sonucu 365 kişi kişi hayatını kaybetmiştir" sözlerine yer verdi.
KORUYUCU HİZMETLERİN ÖNEMİ
Bağımlılığın oluşmasını önlemek için koruyucu hizmetler ve tedbirler büyük önem taşıdığını bildiren Dr.Taş açıklamasında şunları kaydetti:
"Bu bağlamda son yıllarda toplumdaki madde kullanım oranlarının artması ve kullanımın çok küçük yaşlara düşmesi nedeniyle Sağlık Bakanlığı tarafından madde kullanımı ve bağımlılığının; tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de giderek artan bir sorun olduğu gözlemlenerek, bu konuda ciddi çalışmalar başlatılmıştır. 2008 yılından bu yana Antalya'da Akdeniz Üniversitesi Alkol ve Madde Bağımlılığı Araştırma ve Uygulama Merkezi'ne (AMBAUM) ayakta ve yatarak tedavi için başvuran kişilerin toplam sayıları 10 bin civarında iken, mükerrer kayıtlar çıkarıldığında ayaktan tedavi sayısı 3918, yatarak tedavi 748 ve toplam sayı 4666'dır. Yatak kapasitesi 20 olan AMBAUM'un, yataklarının 14'ü alkol bağımlılarına, 6'sı ise uyuşturucu bağımlılarına ayrılmış durumdadır. Tedavi olmak isteyen bağımlılar sıraya alınmakta ve acil olanlar bölge hastanesi Manisa AMATEM'e gönderilmektedir. Antalya'da madde bağımlılarını tedavi eden tek kurumun AMBAUM olması, ihtiyacı karşılamakta zorlanmasını beraberinde getirirken, tedavi sonrası kişileri rehabilite edecek bir merkezin olmaması da, kişilerin uyuşturucudan kurtulmak isterken tekrar maddeye başlamalarına sebebiyet vermektedir."
05.03.2014 11:00:35