YABANCILARA EMLAK SATIŞINDA ANTALYA ŞAMPİYON

ANTALYA HABER Haber Girişi : 30 Kasım 2016 14:48
YABANCILARA EMLAK SATIŞINDA ANTALYA ŞAMPİYON
Antalya'da, 2016 yılı Ekim ayında yabancılara konut satışı, geçen yılın aynı dönemine oranla yüzde 30'luk düşüşle gerçekleşti. Türkiye genelinde Ekim ayındaki toplam rakam bin 556 olurken, Antalya 467 satışla ilk sırada yer aldı.
Antalya'da, 2016 yılı Ekim ayında yabancılara konut satışı, geçen yılın aynı dönemine oranla yüzde 30'luk düşüşle 467 olarak gerçekleşti. Türkiye genelinde Ekim ayındaki toplam rakam bin 556 olurken, Antalya 467 satışla ilk sırada yer aldı. Antalya'yı 423 konut satışıyla İstanbul izledi.
Antalya İnşaat Müteahhitleri Derneği Başkanı ve Tüm İnşaat Müteahhitleri Federasyonu Genel Başkan Vekili Deniz Karataş, Ekim 2016 ayı, TÜİK verilerine göre Türkiye’de 2016 Ekim ayında 130 bin 274 konut satıldığını, konut satışlarının 2016 Ekim ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 25,1 oranında arttığını söyledi. Konut satışlarında, İstanbul'un 21 bin 094 konut satışı ve yüzde 16,2 oranı ile en yüksek paya sahip olduğunu hatırlatan Karataş , satış sayılarına göre İstanbul’u, 14 bin 449 konut satışı ve yüzde 11,1 pay ile Ankara'nın, 7 bin 889 konut satışı ve yüzde 6,1 pay ile İzmir'in izlediğini söyledi. Karataş, konut satış sayısının düşük olduğu illerin sırasıyla 10 konut ile Hakkari, 28 konut ile Ardahan ve 34 konut ile Şırnak olduğu bilgisini paylaştı.

Yabancıya konut satışında Antalya birinciliği İstanbul’dan geri aldı.
Yabancılara ise 2016 yılı Ekim ayında bin 566 konut satışı gerçekleşti. Yabancılara yapılan konut satışları bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 30 azalarak bin 566 oldu. Yabancılara yapılan konut satışlarında, Ekim 2016’da ilk sırayı 467 konut satışı ile Antalya aldı. Antalya ilini sırasıyla 423 konut satışı ile İstanbul, 115 konut satışı ile Bursa, 87 konut satışı ile Trabzon, 74 konut satışı ile Muğla ve 67 konut satışı ile Yalova izledi. Ülke uyruklarına göre en çok konut satışı Irak vatandaşlarına yapıldı. Ekim ayında Irak vatandaşları Türkiye’den 257 konut satın aldı. Irak’ı sırasıyla, 159 konut ile Suudi Arabistan, 135 konut ile Kuveyt, 132 konut ile Rusya Federasyonu ve 94 konut ile İngiltere izledi.

"Yeni üretim maliyetinden etkilenmemiş satışa hazır olan konutlar tercih edilmelidir"
Türkiye'nin bütün dünyanın dikkatini çeken Antalya gibi bir dünya şehrini içinde bulunduran bir ülke olduğunu söyleyen Antalya İnşaat Müteahhitleri Derneği Başkanı Deniz Karataş, Antalya'nın denizi, kumu ve güneşi ile turizmin Türkiye’den dünyaya açılan penceresi olduğunu kaydetti.
Karataş, "Öte yandan her ne kadar Orta Doğu’ya komşu olması münasebetiyle çeşitli risklerle çevrili olsa da; bölgesinde güvenlik ve müreffeh bir gelecek umudunun lideridir. Global ekonomide bütün bu güzellikleri görmezden gelinip, kıskanılmakta ve gerek sosyal medya aracılığı ile gerekse ülkemiz üzerinde oynanan oyunlar nedeni ile istikrarsız bir ülke olarak gösterilmeye çalışılmaktadır. Son dönemde ülkece yaşadıklarımız sosyal-siyasal açıdan önemlidir ve muhakkak ki izleri kalacaktır. Yaşananların da ülke ekonomimizi daraltmaması için siyasetçilerimize, biz sivil toplum örgütlerine, iş adamlarımıza ve özellikle de ticaret odası başkanlarımıza çok iş düşmektedir. Başta ticaret odaları bölge ekonomisin nabzını her sektörde tutmalıdırlar. Bünyelerinde bulunan komiteler ile gelişmelere bakıp, siyasilere durumu doğru izah etmelidirler. Neticede elde edilecek kazançlar çözüm noktasında hepimizin menfaati ve başarısı olacaktır. Ekonominin lokomotif sektörlerinden en önemlisi olan konut sektörü, geniş halk kitlelerini yakından ilgilendirmesi sebebiyle, hükümetler tarafından konut politikalarıyla her zaman gündeme gelmiştir. Ülkenin mevcut koşullara ve pazardaki gelişmelere odaklı geliştirilecek konut finansmanı sisteminde, finansal kuruluşlar, konut üreticileri ve hane halkı arasında dengeli bir ilişkinin kurulması gerekmektedir. Sektörümüz açısından gerek global gerek ise ülke içinde yaşanan olumsuz ekonomik hadiselerin, inşaat maliyetlerinin yani üretim maliyetlerini arttırıyor olması, yeni üretilmeye başlamış konutların tüketiciye maliyet artışı oranında yansıması da kaçınılmazdır. Buradan hareketle tüketicilerimiz, var olan konut ihtiyaçlarını, ötelemeden satışa hazır olan, yani üretim maliyetindeki artıştan etkilenmemiş olan konutları tercih etmeleri lehlerine olacaktır" ifadelerini kaydetti.

"Bekle-gör taktiği doru değil"
Doların Türk Lirası karşısında bu kadar hareketli olmasının vatandaşların gayrimenkul yatırımlarını ertelemesine sebep olduğunun altını çizen deniz Karataş, alıcıların kurun daha da yükseleceğini düşünüp tamamen bekle-gör havasına girdiğini, bu tutumun doğru olmadığını kaydetti. Karataş, "Kaldı ki 15 Temmuz darbe girişiminden bu yana kardan feragat ederek konut fiyatlarına zam yapılmamıştır. Parasını dolarda tutanlar 15 Temmuz'dan bu yana yüzde 15 kazanç sağladı. Ev fiyatları henüz artmadığı için de şimdi alım yapanlar karlı çıkacak. Konut kredi faizlerindeki düşüş ve kampanyaları da dikkate alırsak; şu an tam alım zamanıdır. Öte yandan 2017 yılı için yabancı yatırımcıların cazip fiyatları fırsat bilerek, kur avantajını kullanıp yatırımlarına hız vermesini bekliyoruz" açıklamasında bulundu.