TAAHHÜDÜ İHLAL SUÇU VE CEZASI

TAAHHÜDÜ İHLAL SUÇU VE CEZASI

İcra Dairelerinde yada haciz esnasında imzaladığınız ödeme taahhütlerine dikkat !

Hakkınızda başlatılan bir icra takibi için , alacaklı tarafından kabul etmesi şartıyla, ödeme taahhüdünde bulunabilirsiniz.

Ödeme taahhüdü ile ; icra takibine konu olmuş herhangi bir borcunuzu tek seferde veya taksitler halinde belirlenen “ödeme planı içerisinde” ödemek için yasal anlamda söz vermiş olursunuz.

Bu taahhüdün geçeli olması için icra dairesi memuru huzurunda gerçekleşmesi , alacak kalemlerinin tek tek hesaplanması , belirtilmesi ve bu ödeme planının alacaklı tarafça da kabul edilmesi gerekir.

Eğer kendi ödeme gücünüze göre ödeme taahhüdünde bulunursanız ve düzenli ödeme yaparsanız bu uygulama size avantaj sağlayacak ve haciz tehlikesinden uzak biçimde borcunuzu ödeme şansı verecektir.

Ancak ; verilen taahhüdün yerine getirilmemesi halinde , İcra İflas Kanunu’nun 340. Maddesi gereğince alacaklı tarafın İcra Ceza Mahkemesine yapacağı şikayet üzerine “üç aya kadar tazyik hapsi” ile cezalandırma kararı verilmektedir.

Üstelik alacaklı tarafın ödenmeyen her bir taahhüt için ayrı ayrı şikayetlerde  bulunulma hakkı vardır ve bu halde her bir taksit için üç aya kadar tazyik hapsi ile cezalandırma kararı verilebilir.

Eğer alacaklı taraf bir ikinci taahhüt ödeme planını önerinizi  kabul etmez veya  hakkınızdaki şikayetten vazgeçmezse ( ki uygulamada genelde vazgeçmez ) ; hapis cezasından kurtulmanın tek yolu icra takibine konu borcunuzun tamamını ödemektir. Borcun tamamen ödemesi ile tazyik hapsi cezası düşecektir.

Bu sebeple ödeme taahhüdü imzalarken iki kere düşünmenizde fayda var !    

ALEV ÜNLÜ