KÖŞK'TEN HSYK YASASINA ONAY

ANTALYA GENEL Haber Girişi : 27 Şubat 2014 10:01
KÖŞK'TEN HSYK YASASINA ONAY
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül HSKY yasasına onay verdi.
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’nun yapısında değişiklik öngören kanunu onayladı.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, 6524 sayılı ’Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunu’ Anayasa’nın 89. maddesinin birinci fıkrası ile 104. maddesinin ikinci fıkrasının (a) bendi uyarınca yayımlanmak üzere Başbakanlığa gönderdi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, ’6524 sayılı ’Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunu’ Anayasa’nın 89. maddesinin birinci fıkrası ile 104. maddesinin ikinci fıkrasının (a) bendi uyarınca yayımlanmak üzere Başbakanlığa gönderdi. Cumhurbaşkanı Gül, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu Kanunu’nda değişiklik yapan teklifi TBMM’ne sunulmasından sonra her safhasının özellikle Anayasa’ya aykırılığının bulunup bulunmadığı bakımından incelettiğini belirterek, "Teklifte 12 maddede yer alan 15 hususun Anayasa’yla açıkça çeliştiğini gördüm ve Adalet Bakanını çağırıp uyardım. Bunun üzerine TBMM Adalet Komisyonu ve Genel Kurul safhalarında uyarılarım dikkate alınarak, teklifin ilk hâlinde bulunan HSYK daire başkanlarının belirlenmesi, HSYK’ya tetkik hâkimi ve müfettiş atanması, gönderilmesi ve görevlendirilmesi, HSYK üyelerine disiplin cezası verilmesi, yönetmelik ve genelge çıkarma gibi konularda özellikle Adalet Bakanına yetkiler veren hükümlerden vazgeçildiğini ve bu yetkilerin yeniden HSYK Genel Kurulu’nda veya ilgili dairelerinde kalacak şekilde değiştirildiğini gördüm" dedi.

Cumhurbaşkanı Gül, "Düzeltilen bu açık aykırılıklar dışında Kanun’un diğer lehinde ve aleyhinde tartışılan maddelerinin ise Anayasa Mahkemesi’nce değerlendirilmesinin daha doğru olacağını düşünerek yayımlanmasını uygun buldum" açıklamasında bulundu.

GÜL BİR KANUNU DAHA ONAYLADI

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, 6525 sayılı "Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanunu" onayladı.

Cumhurbaşkanlığı’ndan yapılan açıklamada, 6525 sayılı "Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun’un Cumhurbaşkanı Gül tarafından Anayasa’nın 89’uncu maddesinin birinci fıkrası ile 104’üncü maddesinin ikinci fıkrasının (a) bendi uyarınca yayımlanmak üzere Başbakanlığa gönderildiği kaydedildi.