GÖKTEPE'DEN ÇANAKKALE ZAFERİNİN YANLIŞ BİLİNENLERİ

ANTALYA GENEL Haber Girişi : 18 Mart 2014 20:41
GÖKTEPE'DEN ÇANAKKALE ZAFERİNİN YANLIŞ BİLİNENLERİ
Uluslararası Antalya Üniversitesi (UAÜ) Rektörü Prof.Dr. Cihat Göktepe, "Çanakkale Savaşı'nda şehit sayısı 250 bin değil 57 bindir" dedi.
Göktepe, Çanakkale Savaşı'nın 99. yıldönümünde savaş hakkında yanlış bilinen bazı gerçeklere ilişkin bilgi verdi. UAÜ Rektörü Prof.Dr. Cihat Göktepe, şehit sayısı konusunda yanlış bilgi mevcut olduğunu anlatarak şöyle konuştu: "Kaynaklarda 250 bin şehit olduğu yönünde bilgi var ama asıl şehit sayısı 57 bindir." 
Uluslararası Antalya Üniversitesi (UAÜ) Rektörü Prof.Dr. Cihat Göktepe, 18 Mart Çanakkale Zaferi'nin 99. yıldönümünde üniversite konferans salonunda Çanakkale Savaşı ve Çanakkale Şehitleri'ni konu alan bir konferans verdi.

"CEPHE BÖLGESİNE YAKIN İLLERDEN ASKER ALINDI"
Yakın tarih uzmanı Rektör Göktepe, Çanakkale Savaşı'nda ilk defa Anzaklar'ın Türklerle tanıştığını ve İngilizlerin hafızasına bu savaş sayesinde Çanakkale ve Türkiye'nin haritadaki yerinin kazındığını kaydetti. Savaşın çok çetin ve zorlu geçtiğini yazılan kaynaklardan okuduklarını ifade eden Göktepe, sözlerini şöyle sürdürdü: "Savaşta askere alınan yurttaşlar özellikle cephe bölgesine yakın illerden yani Bursa, Balıkesir gibi illerden. Yaşları 15 ile 45 arasında değişen çok sayıda şehit mevcut." 

DOĞRU BİLİNEN BAZI YANLIŞLAR
Rektör Göktepe, 99. yıldönümü ülke genelinde kutlamalarla anılan Çanakkale Zaferi hakkında birçok yanlış bilginin olduğunu belirterek insanların özellikle öğrencilerin tarihi, tarih kitaplarından araştırarak öğrenmesi gerektiğini söyledi. Savaş hakkında 'doğru' diye kabul edilen bazı bilgilerin yanlış olduğuna dikkat çeken Göktepe, Çanakkale Savaşı'nda cephede görev alan askerlere iyi bakılamadığı ve zor durumda savaştıklarına ilişkin bilgilerin yer aldığı kaynakları doğru bulmadığını bildirdi. Rektör Göktepe, şunları söyledi: "Çanakkale Savaşı'nda askerimizin şartları ağırdı. İki milyon insanımız askere gitmiş. Dolayısıyla üretecek nesil cepheye gitmiş ve üretim azalmıştır. Tüketimde çok olunca bir dengesizlik oluşmuştur. Ürünün azlığı ve ürünü cepheye taşıma sorunu meydana gelmiştir. Bu askeri ister istemez etkilemiştir. Ama askerlerimiz bundan hiç şikayet etmemiştir. Bütün bunlara rağmen askerlerimiz kendisinden beklenenin üzerinde bir performans sergilemiştir. Bu nedenle İngilizlerin hafızasında Gelibolu mağlubiyeti ciddi bir yer etmiştir. Çünkü yakın zamanda aldıkları en ağır yenilgi Çanakkale Savaşı'dır." 

"ŞEHİT SAYISI YANLIŞ"
Savaşta şehit olan asker sayısı hakkında yanlış bilginin doğru diye aktarıldığını kaydeden Göktepe, kaynaklarda geçen 250 bin sayısının aslında 57 bin olduğunu belirtti. Çanakkale'nin geçilmediğini belirten Rektör Göktepe, sözlerini şöyle sürdürdü: "Şehit sayısı konusunda yanlış bir bilgi mevcuttur. Kaynaklarda 250 bin şehit olduğu yönünde bilgi var. Ama asıl şehit sayısı 57 bindir. Savaş dışı kalan yani esir, yaralı gibi asker sayısı 252 bindir. Çanakkale'nin geçildiğine ilişkin dolaşan bilgilere gelince, Çanakkale geçilmedi, geçirtilmedi."

"TAKVİMLERDEKİ ASKER FOTOĞRAFI"
Bir süre önce bazı duvar takvimlerinde iki askerin yamalı kamuflajları ve yırtık postallarla çekilmiş halinin yer aldığına dikkat çeken Rektör Göktepe, "O askerler Osmanlı askeridir. Doğrudur ama Çanakkale'de savaşmamışlardır. Daha önceki dönemde savaşmış askerlerden olabilir. O askerlerin Çanakkale'de savaşmadıklarına ilişkin çok somut deliller mevcuttur" dedi.

"KARŞI CEPHEDE MÜSLÜMAN ASKERLER VARDI"
Rektör Göktepe, karşı cephede yer alan Anzakların tamamının gayrimüslim olmadıklarını belirterek sözlerini şöyle tamamladı: "Karşı cephede yer alan Anzaklar'ın tamamı gayrimüslim değildir. İçerisinde müslüman askerler mevcuttur. Hatta onlar Çanakkale cephesine getirildiklerinde halifeyi kurtarmak için geldiklerini düşünmüşlerdir." Konferansın ardından Rektör Göktepe, öğrencilere imzalı kitaplarından dağıttı.