DERSANELER YERİNE SINAV SİSTEMİ KALDIRILMALI

Engin Esenkurt : 'DERSANELER YERİNE SINAV SİSTEMİ KALDIRILMALI' 

 Türkiye’de her yıl ortalama 1.5 milyon gencimiz gelecek kaygısı ve umutlarıyla Üniversite sınavlarına giriyor. 1.5 Milyon öğrencinin yaklaşık 550 Bin’i 4 yıllık bölümlere yerleşebiliyor ve bu 550 bin öğrencinin en az yüzde 70 i bölümlerinden memnun olmadan sadece açıkta kalmamak için okuduklarını belirtiyorlar. Bu durumda mutsuz ve isteksiz öğrenciler ordusu motivasyonu düşük eğitim alıyorlar. Aynı zamanda isteksiz oldukları içinde mesleki açıdan meslek seviyelerindeki iş kaliteside giderek düşüyor. Böylece mesleki alanda Türkiye gelişim sağlayamıyor ve kısır döngü oluşuyor.

Bu noktada dersanelere ihtiyaç duyuluyor. Tabiki şahsen bende bazı dersanelerin rant kapısı olmasından rahatsız oluyorum. Gelecek demagojisi ile  ailelerin sırtından para kazanıyorlar. Mevcut sınav sistemi sebebiyle dersanelere ihtiyaç duyuluyor zaten ihtiyaç olmazsa dersaneler kendiliğinden yok olurlar. Bu sebeple ya öğrenci sınav sistemi kaldırılmalı yada dersaneler kapatılmamalı …  

Gençlerimiz ilkokuldan lise eğitimini bitirene kadar bir sınavdan diğerine yarış atı gibi koşup duruyorlar. Başarısız oldukçada hayata motivasyonları düşüyor ve geleceğe güvenle bakamıyorlar ve ailelerinin istemediği yönde eğilim gösteriyorlar. Sınav sistemi yüzünden milyonlarca gencimizin hayatı kararıyor.

Üniversite sınavları kaldırılmalı ve her öğrenci istediği bölümlerde okuyabilmeli. Öğrenciler kontenjan sayılarına göre lise not ortalamaları, özel yetenekleri ve yabancı dil seviyeleri dikkate alınarak bölümlere mülakatla alınmalıdır. Gerek liselere geçiş sınavı gerekse üniversite sınavları gençlerimize iyi bir hayat şansı bırakmayan korkunç bir sistemdir. Sınav sistemi derhal kaldırılmalı ve Sınavsız Eğitim Sistemi gençlerimizi istedikleri mesleği yapmaya ve istedikleri yaşamı sağlamaya teşvik etmeli.

Engin Esenkurt


_