DAVUTOĞLU'NDAN NETENYAHU'YA CEVAP !

ANTALYA GENEL Haber Girişi : 13 Ocak 2015 21:07
DAVUTOĞLU'NDAN NETENYAHU'YA CEVAP !
Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Bazıları bizim İsrail Başbakanıyla niye orada olduğumuz sorguluyorlar. Biz meydanı onlara bırakmayız, insanlık neredeyse biz orada olacağız.
Başbakan Davutoğlu, partisinin grup toplantısında AK Parti Grup Toplantısı’nda partililere seslendi. Fransa’nın başkenti Paris’te 1.5 milyon insanın katıldığı Charlie Hebdo katliamıyla başlayan ve 17 kişinin ölümüne neden olan terör saldırılarının protesto edildiği Cumhuriyet Yürüyüşü’ne katıldığını hatırlatan Davutoğlu, "Bu birçok açılardan önemliydi. Avrupa’dan ve dünyadan çok sayıda liderle birlikte teröre karşı sesimizi yükselttik. Bu konuda Türkiye’nin başbakan düzeyinde katılımının üç açıdan önemli olduğu kanaatindeyim. Bir, verdiğimiz küresel mesaj, iki Avrupa’daki kıtasına verdiğimiz mesaj, üçüncüsü de Avrupa’da yaşayan vatandaşlarımıza ve bütün Müslümanlara verildiğimiz mesaj. Küresel mesajımız şuydu: Terör nerede olursa olsun, kim tarafından yapılmış olursa olsun bizim için bir insanlık suçudur, teröre karşı her zaman her yerde sesimizi yükseltmeye, dayanışma içinde olmaya devam edeceğiz. Terörün herhangi bir şekilde İslam’la veya herhangi bir dinle yan yana anılmasına müsaade etmeyeceğiz" ifadelerini kullandı.

"HER TÜRLÜ TERÖRE, BARBARLIĞA, ZORBALIĞA, ZULME KARŞI ÇIKMAYA DEVAM EDECEĞİZ"

"Norveç’te terör olduğunda ve genç bir kızımız hayatını kaybettiğinde biz buna Hristiyan terörü, Avrupa terörü ya da Norveç terörü demedik" diye konuşan Davutoğlu, şunları kaydetti:

"Nasıl neonaziler 9 vatandaşımızı ırkçı bir saikle katlettiğinde buna Katolik terörü, Alman terörü demedik. Dünyada böyle bir insanlık suçu işleyen ve en fazla da İslam’a zarar veren böyle bir terör eyleminin İslam terörü diye adlandırılmasına hiçbir yerde müsaade etmeyeceğiz. Biz teröre, zorbalığa, tiranlığa, diktatörlüğe dünyanın neresinde olursa olsun karşı çıkmaya devam edeceğiz. Oradaki mevcudiyetimiz dünyada o liderler arasında en kalabalık nüfusla katılan Müslüman bir ülkenin başbakanı olarak mevcudiyetimiz küresel olarak verdiğimiz bu mesajla ilgilidir. Kim olursa olsun, nerede yapılmış olursa olsun, kimi hedef alırsa alsın her türlü teröre, her türlü barbarlığa, zorbalığa, zulme karşı çıkmaya devam edeceğiz. Aynı şekilde devlet terörü uygulayan kişilere ve devletlere karşı da sesimizi yükseltmeye devam edeceğiz. Gazze’de yapılana, İsrail’in yaptığı zulme ’devlet terörü’ demeye devam edeceğiz. Hama, Humus ve Halep’te Scout füzeleriyle, kimyasal silahlarla halkını katleden Beşar Esad’ın yaptığına da ’devlet terörü’ demeye devam edeceğiz. Katılan o liderler ve ülkeler arasında böylesine ilkesel tutumu takınan tek ülke Türkiye Cumhuriyeti Devleti’dir. Bazıları eğer terör İsrail tarafından devlet terörü şeklinde yapılıyorsa sessiz kalıyorlar, bazıları Suriye’deki rejime destek veriyor ve onun yaptığı devlet terörüne, 300 bin kardeşimizin katledilmesine sessiz kalıyor, sükut ediyor. Bazıları DEAŞ’ın ya da diğerlerinin terörüne sükut ediyor. Bütün bu zalimlikler, barbarlıklar karşısında susmayan tek ülke Türkiye, susmayan tek hareket AK Parti hareketi oldu."

"DÜNYAYA BARIŞ NE ZAMAN GELİR?"

Davutoğlu, Dünyaya barışın nasıl Fransa’daki terör karşısında, dünya liderleri omuz omuza yürüdülerse, bir gün Gazzeli çocuklar, Kudüslü, Mescid-i Aksa’da şehit edilenler için dünya liderleri bir araya gelip omuz omuza yürürlerse işte o zaman geleceğini vurguladı. Davutoğlu, şöyle devam etti:

"Eğer bir gün Pakistan’da öldürülen terörde öldürülen çocuklar için İslamabat’ta liderler bir araya gelirse işte o zaman dünyaya barış gelir. Eğer Somali’de o açlık ve zorluk karşısında bu dünya liderleri, bizim yaptığımız gibi bir sabaha bir uçakla Mogadişu’ya inerlerse işte o zaman dünyaya barış gelir. Eğer Suriye’deki rejime karşı DEAŞ’la olduğu gibi rejimi de eleştirmek üzere P-5, diğer ülkeler olarak Birleşmiş Milletlerin (BM) 5 daimi üyesi yanyana gelme erdemi gösterirlerse işte o zaman dünyaya barış gelir. Ama eğer katledilen Müslümansa, Afrikalıysa, Doğuluysa ve sessiz kalınıyorsa işte o zaman tek taraflı ve tek boyutlu bir mücadele söz konusu olur.

Biz her yerde adaletin, vicdanın sesi olmaya, Avrupa, Asya ve Afrika’da da Paris, İstanbul, Şam ve Saray Bosna’da tek yürekle konuşmaya devam edeceğiz. Çünkü bizim yüreğimiz insanlık vicdanının yüreğidir. Çünkü bizim yüreğimiz bütün insanlığı alacak kadar engin ve bütün çocukları kucaklayacak kadar müşfiktir. Bir gün, o gün gelecek ve İnşallah bugün ağırladığımız Sayın Mahmud Abbas şu an Türkiye’de, grup toplantısından sonra kendisiyle buluşacağım, dün de Sayın Cumhurbaşkanımızla görüştüler, orada da kendisiyle kucaklaştım. Bir gün özgür bir Filistin’in başkentinde bu dünya liderleri yürüdüğünde işte dünyaya barış o zaman gelecek. Başkenti Kudüs olan özgür Filistin kurulduğunda ve o başkent Kudüs’te Mescid-i Aksa’ya doğru bu liderler yürüdüğünde dünyaya barış işte o zaman gelecek."

"İSRAİL BAŞBAKANININ ORADA OLMASI GAYRİ SAMİMİ"

Başbakan Davutoğlu, "Bazıları bizim İsrail Başbakanıyla niye orada olduğumuz sorguluyorlar, bugün sabah Bahçeli’nin yaptığı gibi. Biz meydanı onlara bırakmayız, insanlık neredeyse biz orada olacağız. Bizim orada olmamız ne kadar doğalsa ne kadar samimiyse İsrail Başbakanının orada olması o kadar anormal o kadar gayri samimidir. Bunu da dünyanın yüzüne haykırdık, haykırmaya devam edeceğiz" dedi.

İkinci mesajı Avrupa’ya verdiklerini belirten Davutoğlu, "Bizim coğrafyamız çok boyutludur ama aynı zamanda tarihi, stratejik ve kültürel kimliğimiz de çok boyutludur. Biz Asyalı olduğumuz kadar Avrupalıyız. Balkanlı olduğumuz kadar Evlad-ı Fatihan olarak, Evlad-ı Resül olarak Ortadoğuluyuz, Hoca Ahmet Yesevi’nin çocukları olarak Orta Asyalıyız, Kafkasyalıyız. Bu kimliğimiz birbirinden ayrılamaz bir bütündür. Kim ki bizim Avrupalı kimliğimiz ihmal edip Asyalı kimliğimize atıfta bulunur, kim ki bizim Asyalı kimliğimizi Hoca Ahmet Yesevi’yi ihmal edip, evlad-ı Fatihan’ı ihmal etmek pahasına Avrupa kimliğimizi öne çıkarır o da aynı ölçüde tarih cahilidir. Biz Asyalı olduğumuz kadar Avrupalı, Afrikalı, Balkanlı, Orta Asyalı, Kafkasyalı, Ortadoğulu, Akdenizli, Karadenizli ve Hazarlıyız. Onun için Paris’te bulunduğumuzda Avrupalı olarak konuşuruz. Semerkand’da Hoca Ahmet Yesevi’nin torunları olarak konuşuruz, Saraybosna’da Üsküp’te evladı fatihan olarak konuşuruz. Biz onun için büyük bir mirasın sahipçileriyiz" ifadelerini kullandı.

"HOLLANDE VE MERKEL’E TEŞEKKÜR EDİYORUM"

"Biz Avrupalıyız, Avrupalı olmaya devam edeceğiz, Avrupa’nın meselesi bizim meselemizdir" diyen Davutoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Biz orada bulunmakla şunu haykırdık, İslam Avrupa’ya dışarıdan gelmiş bir din değildir, Avrupa’nın asli dinidir, Endülüs’te ve Osmanlı’da çok kültürlülüğü altın harflerle yazmış bir binin temsilcileriyiz. Bu anlamda İslam Avrupa’nın asli unsurudur. Burada gerek Fransa Cumhurbaşkanı Hollande’a gerekse Almanya Başbakanı Merkel’e teşekkür ediyorum. Fransız Cumhurbaşkanı Hollande, İslamın Fransız kimliği ile bütünleşik olduğunu ve terörün İslamla özdeşleştirilemeyeceği vurgusunda bulundu. Merkel de ’’İslam Almanya’ya ait dindir, ben de herkesin başbakanıyım’’ dedi. İşte görmek, duymak istediğimiz söz bu sözdür."

Birileri çıkar, PEGİDA gibi Dresden’de Avrupa’yı İslamlaşmadan koruyacak vatanperverler gibi... PEGİDA ve Dresden’deki cahiller bilmelidirler ki, Avrupa tarihi Osmanlı arşivleri olmadan yazılamaz, Endülüs tarihi anlaşılmadan, aydınlık yüzü bilinmeden okunamaz, anlaşılamaz. İbni Rüşt’ün aydınlatıcı yüzü olmasaydı Avrupa’da Rönesans olmazdı. İbni Rüşt ekolünü takip eden Batılı düşünürler Avrupa’da Rönesans’ın reformun önünü açmıştır. Avicenna İbn-i Sina, Avrupa’ya ışık saçmıştır. İşte Avrupa’nın kültürünün, düşüncesinin, felsefesinin uyanmasında İslamın doğrudan katkısı vardır."

"BİZ AVRUPA’NIN PARÇASIYIZ, BİZ AVRUPA’YIZ, AVRUPA BİZİZ"

İslam’ın Avrupa’nın tarihi unsuru olduğuna işaret eden Davutoğlu, "Sadece tarihi değil şu anda Avrupa’da 45 milyon Müslüman yaşıyor. Bu Avrupa Birliği’ne (AB) üye 15 ülkeden daha fazla nüfus demektir. İşte onun için bizim oradaki mevcudiyetimiz en güçlü şekilde bunu haykırmak için vardı. Biz Avrupa’nın parçasıyız, Avrupa biziz, biz Avrupa’yız. Hiçbir şekilde Avrupa’dan dışlanılmasına izin vermeyeceğiz. Avrupa’da Müslümanlara yönelik ırkçı yaklaşıma izin vermeyeceğiz" dedi.

Her türlü yabancı düşmanlığına karşı aynı teröre karşı olduğu gibi seslerini yükseltmeye devam edeceklerini vurgulayan Davutoğlu, "Ama yabancı düşmanlığı ve Avrupa kıtasında Müslümanlara yönelik yanlış uygulamalara sahip çıkabilmek için Paris’te teröre karşı da aynı resim içinde yer almak biz zarurettir ve evvelsi gün Parisli oluşumuz Avrupalı kimliğin ayrılmaz bir parçasıdır. Her yerde önümüzdeki günlerde ziyaret edeceğim Brüksel’de daha sonra Londra’da da İsviçre’de de Davos’ta da bu gerçekleri haykırmaya devam edeceğiz. Avrupa için en büyük tehlike yabancı düşmanlığı, ırkçılıktır. Buna karşı biz Avrupa’nın her yerinde görüşlerimizi ifade etmeye, Avrupalı dostlarımızı, liderleri uyarmaya devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.

BAŞBAKAN DAVUTOĞLU’NDAN RUPERT MURDOCH’A SERT CEVAP

Üçüncü önemli mesajının Avrupa’da yaşayan Türk vatandaşlara ve 45 milyon Müslümana olduğunu dikkat çeken Davutoğlu, "Bu mesaj çok açık ve netti: Sahipsiz değilsiniz, garip değilsiniz, yalnız değilsiniz. Arkanızda hakkınızı, hukukunuzu koruyacak şefkatli ve kudretli Türkiye Cumhuriyeti devleti var" dedi.

Davutoğlu, "Bu saldırıyı yapanlar kimlerin piyonlarıysa en büyük zararı İslam’a vermiştirler. Bu saldırıyı yapanlar üzerinden İslam karşıtlığını körükleyenler ise tam da Müslümanların olmadığı bir resim istediler Paris’te. Öyle bir resim olsun ki hiçbir Müslüman lider olmasın dolayısıyla dönüp kendi o çağdışı, ırkçı ideolojilerine sahip olanlara şöyle seslenebilsinler, ’Bakın Müslümanlar aslında örtülü olarak bu saldırıyı sahipleniyorlar dolayısıyla bütün Müslümanlar kolektif bir suçun parçasıdırlar.’ İşte adını anmaya bile tenezzül etmediğim bir büyük Batılı bir medya patronu ’Aralarındaki cihatçıları temizlemedikçe bütün Müslümanlar suçludur’ gibi bir twit attığında aslında bu mantığı yansıtmıştır" ifadelerini kullandı.

"MÜSLÜMANLARA KOLEKTİF SUÇ İSNATI YAPILMAK İSTENDİ, BU OYUNU BİZ BOZDUK"

"Biz bu oyunu bozduk" diyen Davutoğlu, "Kolektif suç anlayışı, nazi hareketinin çıkmasına sebep olan anlayıştır. Biz insanların tümünün doğuştan itibaren masum olduğuna inanırız. Daha sonra kendi tercih ve iradeleriyle yaptıkları seçimle iyi veya kötü olabiliriler ama doğduğu anda kim hangi dine mensup, hangi anne babadan doğmuş olursa olsun masumdurlar. Bizim kültür ve medeniyetimizde kolektif suç isnadı yoktur. Ama maalesef geçmişte öylesine ideolojiler türetilmiştir ki kolektif suç ihdas edilmiştir. Maalesef 11 Eylül sonrasında dünyada öyle bir hava estirdiler ki, tam belki o saldırıları yapanların istediği şekilde adı Muhammed olan, Ahmed olan, Ali olan, Hasan olan, Hüseyin olan sanki potansiyel suçlu gibi uzun yıllarca muamele gördü. Şimdi Paris saldırısı üzerinden yine Avrupa’da adı o güzel Muhammed olan, Hz. Peygamberin adını taşıyan herkese suç isnadı peşinde olan bir karanlık zihniyet var. Biz orada bulunmakla vatandaşlarımızın ve 45 milyon Müslümanın böyle bir kolektif suçla itham edilmesine izin vermedik.

Pazartesi günü sabahı eğer vatandaşlarımız ve Müslümanlar işyerlerine gittiklerinde bir Fransızla karşılaştıklarında başlarının eğilmemesi için, ’Bu insanlık dışı saldırıda Müslüman liderler de var’ diyebilmeleri için, başlarını dik tutmaları için, onlar için biz Paris’teydik. Orada da söyledim, Berlin’de vatandaşlarımıza hitap ederken de söyledim. Fransa İslam Konseyi yetkililerine de söyledim. Gün başımızı dik tutma günüdür. Gün insanlık vicdanı adına sesimizi yükseltme günüdür. Başınızı önünüze eğmeyin, taşıdığınız Ahmet, Muhammed ismiyle gurur duyun. Çünkü bu katillerin öldürdüğü polislerden bir tanesinin adı da Ahmet Merabet’ti. Ama onu görmeyenler sadece bu teröristlerin kimliğine bakarak bütün Müslümanları töhmet altında bıraktıklarında Müslümanlar da diyecek ki ’Biz kendi liderlerimizi sizinle dayanışma içinde gördük ve şimdi sizin de bizimle dayanışma içinde olmanız lazım."

"DOĞRU OLANI YAPTIK"

Berlin’de Mevlana Camii’ni ziyaret ettiğini hatırlatan Davutoğlu, "Ağustos ayında bir yatsı namazından sonra kundaklanan, yakılan Mevlana Camii. Bundan sonra ne zaman yurtdışına gidersek, bakanlarımıza da söyleyeceğim, yakılan cami ister Fas ister Cezayir’de olursa olsun, hangi cami olursa olsun, gidecekler ve dayanışma gösterecekler. Ta ki Avrupa’daki hiçbir Müslüman kendini sahipsiz, kendini garip hissetmesin. İşte küresel mesaj olarak teröre karşı insanlık vicdan olarak oradaydık. Avrupalı kıtasına mesaj olarak Avrupalı kimliğimizle oradaydık. Avrupa’daki vatandaşlarımız ve oradaki Müslümanlara mesaj olarak da onların temsilcisi, onların sözcüsü, onların hamisi olarak oradaydık. Doğru yaptık ve bundan sonra da nerede vicdanımız, medeniyetimiz ve irfanımız neyi gerektiriyorsa onu yapmaya devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.

Davutoğlu, Almanya Başkanı Angela Merkel ile görüşmelerinde aldıkları en önemli kararın Almanya ile Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi kurma kararı olduğunu belirtti. Almanya ile ticaret hacminin 50 milyar dolara çıkarılması hedefini açıklayan Davutoğlu, Alman yatırımlarının da Türkiye’de artması konusunda mutabık kaldıklarını dile getirdi.

Başbakan Davutoğlu, son bir haftalık dönemde yaptıkları yurt dışı ziyaretlerini hatırlatan Davutoğlu, "Bu yaptıklarımız ’Türkiye yalnızlaşıyor’ diyenlerin kulağına küpe olsun. Anlayabilirlerse ne ala anlayamazlarsa onlar kendi yoluna biz kendi yolumuza. Çünkü bizim yolumuz hakikat, onur, gurur ve milleti temsil yoludur. Allah bu yolda hepimize güç ve kuvvet versin" dedi.