ARTIK TÜRK TELEVİZYONLARI DÜNYANIN DAHA GENİŞ KESİMLERİNDE İZLENEBİLECEK

ANTALYA HABER Haber Girişi : 15 Şubat 2014 10:35
ARTIK TÜRK TELEVİZYONLARI DÜNYANIN DAHA GENİŞ KESİMLERİNDE İZLENEBİLECEK
TÜRKSAT 4A uydusu, Kazakistan'daki Baykonur Uzay Üssü'nden fırlatıldı.

Yapımında Türk teknik elemanlarının da yer aldığı haberleşme uydusu TÜRKSAT 4A, Baykonur'dan uzaya fırlatıldı. Uydu, 5 dakika 47 saniye sonra fırlatıcı roketinden ayrılarak uzaya ulaşacak. TÜRKSAT 4A, 9 saat 13 dakika sürecek olan yolculuğu sonunda ilk sinyali gönderecek.
Test amaçlı olarak 9,5 gün sonra 50 derece doğu boylamına yerleşecek olan TÜRKSAT 4A'nın kontrolü, Türkiye, Afrika, Avustralya, Japonya, İtalya ve Kanada uydu istasyonlarından yapılacak.TÜRKSAT 4A uydusunun tüm yörünge ve alt sistem kontrolleri, kontrol istasyonları aracılığıyla gerçekleştirilecek. 50 derece doğu boylamında 3 ay boyunca kalacak olan uydu daha sonra 42 derece doğu boylamına yerleşecek ve kontrolü, Gölbaşı Uydu Yer İstasyonuna devredilecek. Uydu, buradan gönderilecek komutlarla yaklaşık 1 ay boyunca performans testlerine tabi tutulacak.

TÜRKSAT 4A uydusunun manevra ömrü 30 yıldan fazla olacak. Uydu, bu haliyle diğer Türk uydularına göre daha güçlü sinyal kalitesine sahip olacak.

TÜRKSAT 4A'NIN UZAYA FIRLATILMASI, BAŞKENT'TEN CANLI OLARAK İZLENDİ

Yapımında Türk teknik elemanlarının da yer aldığı haberleşme uydusu TÜRKSAT 4A, Kazakistan Baykonur'dan uzaya fırlatıldı. Başkent'te düzenlenen bir programda, TÜRKSAT 4A Uydusunun fırlatılmasını canlı olarak izleyen Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakan Yardımcısı Yahya Baş, "Artık Türk televizyonları dünyanın daha geniş kesimlerinde izlenebilecek. Böylece Türk kültürünü ve düşüncesini dünyaya tanıtma imkanımız olacak" dedi.

9 saat 13 dakika sürecek olan yolculuğu sonunda ilk sinyali gönderecek olan uydunun fırlatılma anı Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'nde canlı olarak izlendi. TÜRKSAT 4A Uydusunun fırlatılmasının ardından bir konuşma yapan Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakan Yardımcısı Yahya Baş, daha önceki uyduların kapasitelerinin dolması ve ihtiyacı karşılamaması nedeniyle, 2011 yılında siparişi verilen uydunun yörüngesine oturmasını temenni etti.

4B Uydusunun da 2014 Yılının 2. yarısında uzaya fırlatılacağını kaydeden Baş, "Yeni uydu yörüngeye ulaştıktan sonra, frekans taleplerini karşılayabileceğiz. Artık Türk televizyonları dünyanın daha geniş kesimlerinde izlenebilecek. Çevremizde birçok ülke Türk televizyonlarını izliyor. Hatta bazı Türki Cumhuriyetlerde, çocukların Türkiye lehçesiyle Türkçe konuştukları söyleniyor. Böylece Türk kültürünü ve düşüncesini dünyaya tanıtma imkanımız olacak" diye konuştu.