AMACIMIZ BU ÜLKEYİ LAYIK OLDUĞU SEVİYEYE ÇIKARMAK

ANTALYA HABER Haber Girişi : 14 Kasım 2014 03:35
AMACIMIZ BU ÜLKEYİ LAYIK OLDUĞU SEVİYEYE ÇIKARMAK
Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, 'Tek amacımız var. Bu ülkeyi layık olduğu seviyeye çıkarmak, bununda devletçi anlayışla olmayacağını iyi biliyoruz' dedi.
Bakan Işık, Capital Dergisi’nin düzenlediği ‘Capital Türkiye’nin En Büyük 500 Özel Şirketi Ödül Töreni’ne katıldı. Tören öncesi kürsüye davet edilen Bakan Işık, “Türkiye’nin en iyilerini belirlemek büyük bir anlam kazanıyor. Dünyada büyük bir dönüşüm var. Bundan 10 yıl önce dünyanın ekonomik olarak ağırlık merkezi Avrupa kıtasındayken şimdi Kazakistan bölgesinde. Eminim ki bir 10 yıl sonra ağırlık merkezi daha da doğuya kayacak” şeklinde konuştu.
Türkiye’nin komşu sınır ülkelerinde yaşanan çatışmaların ekonomiye olumsuz yansıdığını belirten Bakan Işık, “Etrafımız yangın yeri. Irak’a ihracatımız azaldı. Şimdi tekrar normale dönmeye başladı. Irak’ta ciddi bir problem var, Suriye’de ciddi problem var. Ama ihracatımız normal seyrine dönmeye başladı. Ben buraya mal satacağım denildiğinde kuzeyden giremiyorsanız güneyden, batıdan bir şekilde giriyorsunuz ve satıyorsunuz. Bu açıdan son derece girişimci bir toplumuz. Önemli riskler alıyoruz. Şuan da ihracat yapmadığımız bir ülke yok” diye konuştu.

“BAŞARILARINIZIN ÖNÜNÜ AÇMAK İSTİYORUZ”
Girişimcilere destek verdiklerini belirten Bakan Işık, “Biz de hükümet olarak başarılarınızın önünü açmak istiyoruz. Sizin yolunuzu açmak istiyoruz. Sizin başarılarınıza destek olmak konusunda elimizden gelen tüm gayreti gösteriyoruz. İhracatçılarımızın daha fazla ihracat yapması için, Türkiye’de istihdam üretim ticaretin artması için, ticaretin üretimin artması için çok ciddi teşvikler veriyoruz. Tek amacımız var bu ülkeyi layık olduğu seviyeye çıkarmak. Bunun da devletçi anlayışla olmayacağını iyi biliyoruz” şeklinde konuştu.
Bakanlık olarak ‘Girişimci Bilgi Sistemi’ni devreye aldıklarını belirten Bakan Işık, “Bizim şu anda bilim Sanayi Bakanlığımızda girişimci bilgi sistemi devreye girdi. Artık Türkiye’de 3 milyon girişimi, 8 tane farklı kurumun verilerini farklılaştırarak izliyoruz. Ve şu ana kadar yapılan en önemli çalışmalardan birisi olarak görüyoruz bu girişimci sistemi. Artık firmalarımızı takip edebiliyoruz. Karlar ne durumda? İhracat, ithalatları ne durumda? İstihdam ve niteliği ne durumda bunları tek tek takip edebiliyoruz. Takip ettiğimiz önemli konulardan biriside girişimlerin faaliyet karları. Faaliyet karlarında yükselme ve net karlılık da düşme var. Neden? Çünkü 2013’deki döviz kurlarının yükselmesi şirketteki kambiyo zararlarını ve finansman yükünü arttırdı” şeklinde konuştu.

Bakan Işık, “12 yılda çok büyük başarılara imza attık. Bu başarı aslında bizim iş dünyamızın başarısı. Sanayi’den hizmet sektörüne, turizmden tarıma bu başarının en önemli aktörleri sizlersiniz. Ama Türkiye’nin geldiği bu noktada artık yeni bir sıçramaya ihtiyaç var. Kendimize güveneceğiz. Başarımızı küçüksemeyeceğiz. Ama yeni bir sıçrama mecburiyetinde olduğumuzu da bileceğiz. Bu açıdan da 62’inci hükümet programında en çok önem verdiğimiz alanlarda biriside ekonomideki yapısal dönüşümleri arttırarak hızlandırmak. Bu açıdan bakanlığımız çok önemli görevleri var. 417 tane eylemin 77 tanesi sadece bizim bakanlığımızın sorumluluğu altında” dedi.
Bakan Işık, yaptığı konuşmasının ardından başarılı iş adamları ve firmalara ödüllerini takdim etti.