ABD'DE HAZİNE BULUNDU

ANTALYA Haber Girişi : 27 Şubat 2014 10:09
ABD'DE HAZİNE BULUNDU
Kuzey California'da soyadları açıklanmayan John ve Mary çifti, arazilerinde eski bir ağacın dibinde 19. yüzyıla ait 8 teneke altın sikkeyi gömülü halde buldu.

Kuzey California'da soyadları açıklanmayanJohn ve Mary çifti, arazilerinde köpekleriyle geziye çıktıkları sırada, eski bir ağacın dibinde 19. yüzyıla ait 8 teneke altın sikkeyi gömülü halde buldu. 10 milyon dolar değerindeki altın paraların Amerika'da bulunan en değerli hazine olabileceği ifade edildi.

1847-1894 tarihleri arasına ait, bin 427 adet yıpranmamış haldeki altın para, Santa Ana Profesyonel Sikke Değerleme Servisi kurucularından David Hall tarafından tasdik edildi. Sikke uzmanları, görünen değeri yaklaşık 28 bin dolar olan altın sikkelerden bazılarının çok nadir olduğunu ve bu sikkelere tarihi kıymetiyle birlikte 1 milyon dolar paha biçilebileceğini belirtti. Geçtiğimiz bahar gerçekleşen keşif olayını kamuoyuna duyuran Kagin Şirketi'nin sahibi para uzmanı Don Kagin, "Hayatta bir kez başa gelecek bir olay demeyeyim ama bu değerde bir hazineyi keşfetmek büyük bir şans. Gökkuşağının altında altın küpü bulmak gibi" dedi.

Bulunan 8 teneke altın sikkenin, erozyonun etkisiyle toprağın üstüne çıktığı tahmin ediliyor. Altın sikkeleri kimin gömdüğüne dair bir bilgi olmasa da sahiplerinin madencilik işinde olduğuna kesin gözüyle bakılıyor. Şimdiki sahipleri, birini hatıra olarak saklamak kaydıyla sikkeleri, Amazon üzerinden satışa sunmaya hazırlanıyor. Çift, elde ettikleri gelirle faturalarını ödeyip, geri kalanını yerel yardım kuruluşlarına bağışlayacağını duyurdu. Sikkeler, satılmadan önce yarın Atlanta'da Ulusal Para Sergisi'nde gösterilmek üzere Amerikan Numizmatik Kuruluşuna ödünç verildi.

Kagin Şirketi'nden para uzmanı David McCarthy, bu derece korunmuş, değeri yüksek sikkelere rastlamanın güç olduğunu ifade etti. 5, 10, 20 dolarlık sikkeler kronolojik sıralamaya göre saklanmış. Sikkeler üzerinde saptanan tarih ve muhafaza metodu; yer altının bir banka gibi kullanıldığını ve paranın çalıntı olmadığını kanıtladı.John ve Mary çiftinin yıllardır yaşadıkları topraklar California'nın kuzeydoğusunda, geçmişte altın madenciliğinin yapıldığı; Gold Country (Altın Ülkesi) olarak anılıyor.