AB-RUSYA ZİRVESİ İPTAL EDİLECEK

ANTALYA Haber Girişi : 21 Mart 2014 10:07
AB-RUSYA ZİRVESİ İPTAL EDİLECEK
Belçika'nın başkenti Brüksel'deki AB zirvesine gelen İngiltere Başbakanı David Cameron, Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ve Almanya Başbakanı Angela Merkel, Kırım krizi konusunda Rusya'ya yönelik sert açıklamalarda bulundu.

Cameron daha fazla yaptırım uygulanması gerektiğini ifade ederken, Merkel yaptırım uygulananlar listesinin genişleyebileceğini, Hollande ise Haziran ayındaki AB-Rusya zirvesinin iptal edileceğini kaydetti.

"RUSYA'NIN KIRIM KONUSUNDA ATTIĞI ADIMLAR KABUL EDİLEMEZ"
İngiltere Başbakanı David Cameron, Brüksel'deki zirveye gelişinde yaptığı açıklamada, Rusya'nın Kırım konusunda attığı adımların kabul edilemez olduğunu ve AB ülkelerinin ortak ve açık bir ses tonuyla cevap vermesi gerektiğini söyledi. Cameron, "Bu, daha çok varlığın dondurulması, daha fazla seyahat yasağı ve özellikle Kırım'da meydana gelenlerle ilgili olarak daha fazla eyleme geçilmesi anlamına geliyor. Ancak aynı zamanda güçlü ve demokratik bir Ukrayna'nın kurulmasına yardımcı olmak için elimizden geleni yaptığımızın garanti edilmesi anlamına da geliyor. Bu konsey toplantısında yapmamız gerekenlerden bir tanesi de Ukrayna ile yeni bir anlaşma imzalayarak onlara müreffeh bir gelecek, piyasalarımıza erişim ve gerçek siyasi destek sağlamak olmalı" ifadelerini kullandı.

"AB'NİN YAPTIRIM UYGULANANLAR LİSTESİ GENİŞLEYEBİLİR"
Zirveye gelişinde yaptığı açıklamada AB'nin yaptırım uyguladığı kişilerin listesini genişletebileceğini söyleyen Almanya Başbakanı Angela Merkel, birliğin, Rusya'nın krizin şiddetini arttırması durumunda ekonomik tedbirler almaya hazır olduğunu da açık bir şekilde belirteceğini dile getirdi. Merkel, 28 AB ülkesinin, Kırım'ın ilhakına cevap olarak bütün uluslararası anlaşmalara karşı gelen ortak bir duruş sergileyebileceğinden ise "umutlu" olduğunu belirtti.

"AB-RUSYA ZİRVESİ İPTAL EDİLECEK"
AB liderlerinin Rusya ile Haziran ayında yapılacak zirveyi iptal edeceğini söyleyen Fransa Devlet Başkanı François Hollande da, "Zirvenin bu koşullarda gerçekleştirilmesi mümkün değil" diye konuştu.
Ukrayna ve Kırım'daki gelişmelerin "kabul edilemez" olduğunu vurgulayan Hollande, AB liderlerinin toplantısında Rus bireylere yönelik yeni yaptırımların ele alınacağını kaydederek, "Kişisel durumları ve finansal varlıkları göz önünde bulundurularak birtakım kişilere yönelik yaptırımlar üzerinde karara varılacak" dedi. Hollande, krizin şiddetinin arttırılması durumunda başka yaptırımlar üzerinde de planlama yapılması gerektiğini ifade ederken, "Bugün kararlaştırılmasa bile ekonomik yaptırımların görüşülmesi ve hazırlanması gerekiyor" şeklinde konuştu.